реклама партнерів:
Головна » 2010 » Травень » 2 » Незаконне будівництво в історичному центрі Чернігова: протистояння продовжується…
11:46
Незаконне будівництво в історичному центрі Чернігова: протистояння продовжується…
Незаконне будівництво в історичному центрі Чернігова: протистояння продовжується… Вже кілька тижнів в Чернігові продовжується протистояння навколо спорудження багатоповерхового будинку на просп. Миру, 17.
Спочатку своє невдоволення висловили мешканці, у яких будівельники і влада відібрали подвір’я та дитячий майданчик. Чернігівці навіть пробували розібрати огорожу, яка несподівано виросла перед вікнами їхнього будинку. Створили ініціативну групу, розіслали протести міському голові, в прокуратуру… Але будівельна компанія поки що не відмовилася від ідеї спорудження 8-поверхового будинку, очевидно, має впливових «покровителів».
Мешканцям вже зараз створено нестерпні умови проживання. Ще невідомо, що буде далі, коли багатоповерховий будинок «виросте». Вдалося встановити, що будиночок буде з автостоянкою (підземною). На першому поверсі планується розмістити офісні приміщення. «Висотка» буде розташована на відстані 13-15 метрів від існуючого будинку. Таким чином, його мешканці отримають між будинками своєрідний тунель. Врахуймо й те, що тут стоятимуть авто різноманітних підприємств. Мешканцям доведеться, мабуть, літати щоб потрапити додому. Про відновлення дитячого майданчика доведеться забути.
Нині на території будівельного майданчика працюють археологи. Відомо, що у давнину тут знаходилися поховання. Тож, по суті будівництво ведеться на кладовищі.
До протестуючих мешканців приєднався і Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній». Адже 8-поверховий будинок споруджується в охоронній зоні. Минулого року чернігівські депутати затвердили Генеральний план розвитку заповідника, визначили його межі та охоронні зони пам’яток. Відповідно згаданого документа на даній території (по проспекту Миру, 17) обмежена висотна забудова – до 15 метрів. Але місцеві чиновники надали дозвіл на спорудження будинку загальною висотою понад 30 метрів (з баштою та шпилем)! Адміністрація архітектурно-історичного заповідника надіслала листи в прокуратуру, інспекцію державного архітектурно-будівельного контролю в Чернігівській області з вимогою скасувати спорудження 8-поверховго будинку в історичній зоні міста та розглянути питання коригування проекту.
В Чернігові зберігся унікальний за своєю цілісністю архітектурно-ландшафтний комплекс, що формувався упродовж тисячоліття і дійшов до наших днів у високому ступені збереженості. Але нині нависла загроза його руйнації.
В установі стурбовані також і намаганням будівельників розмістити тут підземний паркінг. Ґрунтові води можуть зруйнувати історичний центр міста – Вал (тут розташовані головні архітектурні пам’ятки Чернігова і серед них дві – домоногольського періоду).

29 квітня чернігівські депутати зібралися на чергову сесію міської ради. З ініціативи міської організації Української народної партії та мешканців будинку по просп. Миру, 17 відбулася акція протесту. Жінки порозвішували білизну біля головного входу до міськради, бо подвір’я у них відібрали будівельники. Чоловіки вимагали: «Соколова – до людей!». Але до протестуючих ніхто з керівництва міськради так і не вийшов. До людей підійшли лише депутати Володимир Ступак (УНП) та В’ячеслав Лебідь (БЮТ). Вони вислухали чернігівців і звернулися до міського голови з вимогою скасувати дозвіл на будівництво 8-поверхового будинку в історичній частині Чернігова. Олександр Соколов дав відповідне доручення головному архітектору міста.
Зрозуміло, що будинок на кістках планується спорудити не для простих смертних. Адже його будують в центрі міста, неподалік – державні установи, культурні заклади, магазини, і до річки Десни – рукою подати. А з верхніх поверхів «висотки» буде видно Вал з красивими архітектурними спорудами. Але ні влада, ні будівельники не подумали про унікальну архітектуру міста. Забудується історичний центр Чернігова «висотками» – і тоді про включення його до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, про збереження архітектурно-ландшафтного комплексу – варто забути назавжди.

Джерело: "Чернігів стародавній"



Категорія: Громада та влада | Переглядів: 1186 | Теги: Чернігів. архітектура, забудова | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 1
avatar
0
1 Джонні • 23:22, 22.06.2010
Така ситуація всюди, за хабарі влада вирішує свої особисті питання. Їм всерівно на чиїх кістках вони будують свій добробут
avatar