реклама партнерів:
Головна » 2019 » Листопад » 24 » Новому часові - нові зміни: у фокусі уваги питання Ялівщини
11:13
Новому часові - нові зміни: у фокусі уваги питання Ялівщини
Новому часові - нові зміни: у фокусі уваги питання Ялівщини 20 листопада відбулося засідання за круглим столом на тему «Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина»: очікування та реальність». Його провів комітет Громадської ради при Чернігівській облдержадміністрації з реалізації Програми «Зелене намисто Чернігівщини».

У заході взяли участь представники департаментів облдержадміністрації: екології та природних ресурсів; культури і туризму, національностей та релігій, Державної екологічної інспекції в області, обласної ради та представники громадськості – захисники зелених зон міста Чернігів.

8 років тому було покладено початок системній роботі зі створення природно-заповідного об’єкту «Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина». Всі ці роки громадські активісти, члени Громадської ради при ОДА, учасники громадського руху «Нові перспективи Ялівщини» спільно з представниками влади, а також небайдужими громадянами міста опікувалися проблемними питаннями регіонального ландшафтного парку.

Учора мова йшла про обстеження насаджень на території лісового заказника «Ялівщина» площею 6,2 гектара, виділення коштів для знесення вражених і сухих дерев; моніторинг виконання робочого проєкту «Реконструкція об’єкту «Екологічне покращення гідрологічного режиму та санітарного стану водойми № 3 в районі вул. Стрілецької у м. Чернігові», який був розглянутий технічною радою Деснянського БУВР та рекомендований для погодження. Комплекс технічних заходів проєкту проходить на території Регіонального ландшафтного парку «Ялівщина».

Було наголошено, що у межах Ялівщини на державному обліку перебуває комплекс археологічних пам’яток із 8 об’єктів: городище «Ялівщина», яке має статус пам’ятки національного значення, та 7 неукріплених поселень («Ялівщина», «Ялівщина-1», «Ялівщина-2», «Ялівщина-3», «Ялівщина-4», «Олександрівка-1», «Стрижень-1») – пам’яток місцевого значення. Об’єкти занесені до Державного реєстру нерухомих пам’яток України і перебувають під охороною держави.

Також існує перспектива відкриття нових археологічних об’єктів. Законом України «Про охорону культурної спадщини» передбачено виключне право власності держави на пам’ятки археології та земельні ділянки, на яких вони розташовані (ст. 17), що підтверджено Земельним кодексом України (ст. 84). Тому заборонено проводити будь-які будівельні роботи без погодження з органами охорони культурної спадщини, зокрема на Городищі – без дозволу Міністерства культури, молоді та спорту України. Водночас будівництво дозволено тільки після повномасштабних археологічних досліджень за погодженням.

Будь-які роботи в межах цих територій проводяться тільки виключно з дозволу органів охорони культурної спадщини. Навколо відомих пам’яток на території Ялівщини та прилеглого до нього русла річки Стрижень законодавством передбачено зону охорони археологічного культурного шару як комплексну охоронну зону пам’яток археології загальною площею близько 180 гектарів.

Учасники зібрання особливу увагу приділили питанню встановлення меж регіонального ландшафтного парку «Ялівщина». Відповідний проєкт був виготовлений ще у 2016 році. Проте він досі не погоджений Чернігівською міською радою. Нині є спільні напрацювання та пропозиції стосовно визначення меж РЛП. Але є зволікання зі сторони розробника проєкту.

У ході дискусії більшість виступаючих наголошували на необхідності докорінних змін у підходах та формах охорони та розвитку нашої Ялівщини.

Валентина Седячко, голова комітету Громадської ради з реалізації
Програми «Зелене намисто Чернігівщини»




Категорія: ЕКОЛОГІЯ | Переглядів: 740 | Теги: Ялівщина, Чернігів, громадскість, природа | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar