реклама партнерів:
Головна » 2023 » Березень » 14 » Нумізматична виставка «Українська козацька держава на грошових знаках України»
12:13
Нумізматична виставка «Українська козацька держава на грошових знаках України»
Нумізматична виставка «Українська козацька держава на грошових знаках України» 16 березня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стародавній» (у Колегіумі, на Валу) відбудеться відкриття нумізматичної виставки «Українська козацька держава на грошових знаках України», інформує "Чернігів стародавній"

Тут представлено пам’ятні, ювілейні, обігові і сувенірні монети, які карбувалися Національним банком України (НБУ), починаючи з 1990-х рр. Пам’ятні монети — грошові знаки особливого карбування, що випускають у на згадку про знакові події, на честь окремих осіб, їх присвячують різним явищам суспільного життя, природи тощо. Ювілейні монети карбуються з приводу святкування визначних дат, пов’язаних з історією України, видатних особистостей, подій.

У квітні 1994 року було прийнято спільну постанову Кабінету Міністрів України та НБУ щодо випуску пам’ятних монет, узгоджену з Національною академією наук України. Програма випуску українських пам’ятних монет має передусім культурний, пізнавальний і політичний характер, покликана унаочнити тисячолітній набуток історії та культури України. Усі монети відзначаються досконалим дизайном, розроблені фаховими художниками Монетного двору НБУ. Найсучасніші технології карбування й відповідно висока якість і художня вартість українських пам’ятних монет дозволяють їм претендувати на гідне місце на світовому нумізматичному ринку.

На виставці представлені три основні серії монет: «Герої козацької доби», «Відродження української держави» та «Гетьманські столиці», які тематично охоплюють історію Української козацької держави − Війська Запорізького. Мінішедеври в металі викарбовано в пам’ять про визначні історичні, політичні події часів Української козацької держави, а також на честь видатних гетьманів, славетних козацьких ватажків, які вже давно стали для українців символами свободи, сміливості та звитяги.

У вітринах, зокрема, експонуються перші пам’ятні монети із зображенням Богдана Хмельницького (видані до грошової реформи 1996 року). В колекції також монети, присвячені визначним битвам: Хотинській (1621 р.) та Конотопській (1659 р.).

На виставці представлено ювілейні монети до 20-річчя Незалежності України із зображенням Богдана Хмельницького, а також із портретами українських гетьманів, викарбованих на замовлення Польщі в Британії. Загалом ця цікава виставка вперше експонується в Чернігові.

Нумізматична експозиція вже розпочала роботу на початку березня і буде працювати протягом двох місяців, для бажаючих передбачена екскурсія по виставці.

Фото Віктора Кошмала.







$IMAGE25$




Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 1950 | Теги: нумізматика, Чернігів стародавній, виставка, Монети | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar