реклама партнерів:
Головна » 2021 » Січень » 4 » Побачила світ книга про геніального земляка-архітектора Миколу Даміловського
19:01
Побачила світ книга про геніального земляка-архітектора Миколу Даміловського
Побачила світ книга про геніального земляка-архітектора Миколу Даміловського Чернігівщина багата своїми людьми, талановитими і творчими. Щоправда, з різних причин ім’я багатьох наших геніїв не дуже відоме широкому загалу. У когорті таких – Микола Олександрович Даміловський, відомий український архітектор, цивільний інженер, професор, в’язень сумління, справжній українець, уродженець села Козацьке, що на Бобровиччині. Та рано чи пізно історична справедливість має бути відновлена.
До 140-ї річниці від дня народження Миколи Даміловського, що припадає на 31 грудня, побачили світ сигнальні примірники книжки про цю видатну людину. Книга має назву «Кам’яної справи художник». Її автор – Микола Гринь, який є односельцем Миколи Даміловського, повідомляє cheline.

«У цьому художньо-документальному виданні я вперше в українській історії намагався ґрунтовно дослідити життя і творчість шановної людини, яку сталінська опричина зробила ворогом народу і зарахувала його до учасників видуманої комісарською владою контрреволюційної Спілки визволення України. До цього часу про діяльність мого односельця писали скупо і фрагментарно, а про його арешт і ганебні звинувачення або взагалі мовчали, або згадували одним штрихом.


У цій книжці мені вдалося вперше опублікувати протоколи його допитів та допитів його однодумців у Лук‘янівській в‘язниці, наведений текст звинувачення та інші документи. Уперше також опублікована частина епістолярної спадщини професора, для належного пошанування якого так мало зробили в Україні. Зате так званий «старший брат» безсоромно записав його до «известных русских архитекторов», – зазначає автор на своїй сторінці у Facebook.

За проєктами Миколи Даміловського зведено багато залізничних споруд: проєкт і побудова всіх громадських споруд залізничного вузла «Одеса – Пересип» та служби тяги залізничної лінії «Одеса – Бахмач»; проєкт теплоелектроцентралі для станції Просяна; проєкти всіх громадських споруд: вокзалів, товарних, паровозних депо, майстерень, житлових будинків тощо лінією «Гришино – Рівне».
Серед інших — проєкт і побудова водопроводу (всі інженерні, гідротехнічні і громадські споруди) для Кривого Рогу (1927 рік) та Білої Церкви (1928 рік), проєкт фабрики для Кривого Рогу.

Архітектор розробив свій спосіб побудови архітектурних перспектив за допомогою особливого приладу, який ввійшов в історію, як «лінійка Даміловського». Лінійка, або рейсшина Даміловського застосовується для викреслювання перспектив паралельних прямих різноманітного направлення з «недоступною» точкою перетину лінії горизонту.



Категорія: ПОДІЇ | Переглядів: 1944 | Теги: Микола Даміловський, книга, Микола Гринь, архітектура | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar