реклама партнерів:
Головна » 2010 » Лютий » 12 » Поліпшення санітарно-екологічного стану річки Стрижень
20:15
Поліпшення санітарно-екологічного стану річки Стрижень
Поліпшення санітарно-екологічного стану річки Стрижень У Чернігові розпочалася реалізація проекту "Поліпшення санітарно-екологічного стану річки Стрижень". Першим етапом виконання робіт стане реконструкція шахтного водоскиду у гирлі річки.
Про це йшлося під час презентації проекту у Чернігівській міській раді, у якій взяли участь заступник міського голови Олександр Сердюк, начальник управління архітектури та містобудування Людмила Павлінська, начальник управління земельних ресурсів Юрій Титаренко, начальник управління житлово-комунального господарства міської ради Вадим Антошин, директор інституту "Чернігівводземпроект" Анатолій Клименко.
Рішенням виконавчого комітету Чернігівської міської ради від 3 грудня 2009 року № 331 затверджено робочий проект реконструкції шахтного водоскиду в гирлі р. Стрижень у м. Чернігові. За результатами процедури відкритих торгів щодо закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти виконавцем робіт визначено ДП "Чернігівська пересувна механізована колона № 59 (ПМК-59) виробничого акціонерного товариства "Чернігівводбуд".
Водоскид, який будуть реконструювати, знаходиться у створі перетину вул. Берегової з р. Стрижень. Донний шахтний водоскид-водовипуск у цілому функціонує, але через незадовільний технічний стан затвору унеможливлюється виконання санітарних пропусків, які б забезпечили проточність води у водоймах, збудованих на р. Стрижень. Проект передбачає прибудову до існуючого шахтного оголовка камери затворів для встановлення робочого та ремонтного затворів, відновлення окремих елементів споруди з метою підвищення надійності її функціонування та надання естетичного вигляду. Шахту планується очистити від слизу, бруду, після чого зсередини буде влаштований кожух з листової сталі, зовнішня поверхня вирівняється з наступною спеціальною гідроізоляцією поверхні, що забезпечить значне посилення бетонної поверхні.
Для попередження засмічення Десни, у яку впадає Стрижень, проект передбачає переобладнання напівзруйнованої сміттєзатримуючої решітки по периметру шахти і додаткове облаштування сміттєзатримуючою решіткою льодорізної споруди, що розташована перед шахтним водоскидом. Цей захід надасть можливість періодично (по мірі засмічення) виловлювання підручними засобами плаваюче сміття, транспортувати візками по пішохідному містку до майданчика з твердим покриттям, влаштованого на правому березі біля гідровузла. Потім сміття буде сортуватися, складуватися у контейнери для сміття та утилізуватися, зокрема, вивозитися на міський полігон .
Початком втілення проекту стали підготовчі роботи з облаштування спеціального майданчика, де розташовуватиметься техніка та будуть розміщені резерви ґрунту. Для проведення робіт на річці зведуть дві греблі, які потім розберуть. Так само по завершенню реалізації проекту на прилеглій території буде зроблено благоустрій та висаджено зелені насадження. Компенсаційні заходи передбачено у проекті.
Завершити роботи планують до кінця літа. Вартість проекту складає 1,5 млн. грн., які виділені з міського природоохоронного фонду.
До речі, техніко-економічне обґрунтування заходів щодо поліпшення екологічного стану р. Стрижень у Чернігові ще у 2006 році виконали ДП "Водземпроект" ВАТ "Чернігівводпроект". При цьому було визначено комплекс технічних заходів, які дали можливість досягти максимального ефекту в поліпшенні екологічного стану р. Стрижень. Проект погоджено з усіма зацікавленими організаціями, зокрема він одержав позитивний висновок Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Чернігівській області. Також позитивний висновок проекту надала Центральна служба Укрінвестекспертизи.
За словами О.Сердюка, очищення Стрижня – це проблема не лише міста Чернігова. Взагалі, на його думку, варто говорити про комплексний підхід до цієї проблеми, оскільки потрібно розчистити русло річки, відновити джерела, які живлять річку, та провести реконструкцію очисних споруд. "Проект, що втілюється у життя, варто розцінювати як початок великої роботи по оновленню Стрижня", - переконаний він.
Головний архітектор міста Л.Павлінська нагадала, що у довоєнний час (у першій половині ХХ століття) Стрижень був суднохідним, та й навіть у 60-х роках минулого століття спортсмени активно займалися на річці греблею на байдарках і каное. Лише у 80-х роках, за висновків екологів, вода Стрижня була визнана "мертвою" і на річці заборонили місця купання та відпочинку. "Я дуже рада, що розпочалося втілення цього проекту. Це перші кроки грандіозної роботи по відродженню Стрижня, що здійснюються у межах реалізації Генерального плану розвитку Чернігова", - наголосила начальник управління архітектури і містобудування міської ради.
Врегулювати земельні відносини на берегах Стрижня має Проект відведення прибережної захисної смуги, який зараз розробляє "Чернігівводземпроект" у співпраці з управлінням земельних ресурсів міської ради. Як зазначив Ю.Титаренко, прибережна захисна смуга має бути до 25 метрів, хоча у межах населених пунктів її розмір може бути меншим, відповідно до містобудівної документації. Крім того, Ю.Титаренко підкреслив, що на берегах річки існує чимало самозахоплень землі, тому потрібно виявити ці факти і вирішити усі питання в юридичному порядку.

Довідка: Річка Стрижень – одна з малих річок Чернігівщини, притока Десни, довжиною понад 32 км, у тому числі у межах Чернігова – понад 8 км.. Її витоки знаходяться у Ріпкинському районі.

Джерело: Радник міського голови Ірина Синельник



Категорія: ЕКОЛОГІЯ | Переглядів: 2626 | Теги: екологія, Чернігів, Стрижень | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar