реклама партнерів:
Головна » 2024 » Червень » 23 » Презентація книги «Перша шеренга» про чернігівців-борців за незалежність України в XX столітті
18:56
Презентація книги «Перша шеренга» про чернігівців-борців за незалежність України в XX столітті
Презентація книги «Перша шеренга» про чернігівців-борців за незалежність України в XX столітті 23 червня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Чернігівщині, відбулася презентація книги «Перша шеренга» про дисидентів і рухівців-борців за незалежність України в XX столітті.
Її представили автори-упорядники видання Василь Чепурний та Владислав Савенок учасникам заходу – рухівцям і просвітянам.
Сергій Черняков, ведучий заходу, учений секретар Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній», зауважив, що ця перша презентація відбувається у легендарному помешканні Чернігівського Руху, з яким пов’язана патріотична діяльність більшості згаданих у книзі борців за незалежність України.
Чепурний та Савенок розказали, що написали про тих земляків, які боролися за українську державність задовго до її відновлення, були лідерами у визвольній революції 1989-1992 років на Чернігівщині.
У збірці підготовлені нариси про Всеволода Ганцова (1892-1979), Івана Коваленка (1919-2001), Лесю Коцюбу (1921-1987), Дмитра Куровського (1922-1988), Левка Лук’яненка та його родину, Миколу Адаменка (1931-2022), Валентина Ральченка (народився в 1937), Петра Рубана (1940-2011), Леоніда Тереховича (1941-1992), Валерія Сарану (1947-2018), Віталія Москаленка (1946-2017), Ігоря Орлова, Анатолія Майбу (1940-2001).
Автори–упорядники наголосили, що ще попереду підготовка нарису про одного із засновників Чернігівських організацій УГС і НРУ Олександра Котенка та інших патріотів.
Обнадійливо звучала обіцянка Владислава Савенка про те, що він нарешті перегляне всі свої записи і документи 1988-1992 років про створення та діяльність Просвіти і РУХу, та підготує літопис подробиць тих героїчних подій на Чернігівщині.
Автори висловили щиру вдячність всім, хто долучився до фінансування видання книги «Перша шеренга». Вона дійсно стала народним виданням в умовах війни з російським агресором, засвідчила актуальність теми тяглості боротьби з російським імперіалізмом для українського суспільства.
Співробітник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко, громадський діяч і дослідник Сергій Соломаха, поетеса та громадська діячка Надія Галковська, голова Чернігівського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» і учасник російсько-української війни Андрій Шевченко високо оцінили книгу «Перша шеренга», відзначили, що збірник став наступним етапом після видання книги документів, показав борців за незалежність як живих людей, що захищали Україну та український вибір у надважких умовах, долаючи болючі випробування.
Презентація книги розпочалася з вшанування хвилиною мовчання за всіх, хто віддав своє життя у боротьбі за незалежність України.

Олександр Майшев, член Національної спілки журналістів України
Фото Владислава Савенка.
































Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 644 | Теги: книга, Просвіта, Чернігів, рухівці | Рейтинг: 4.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar