реклама партнерів:
Головна » 2024 » Липень » 30 » Про підсумки деколонізації на Чернігівщині – на брифінгу в ОВА
20:57
Про підсумки деколонізації на Чернігівщині – на брифінгу в ОВА
Про підсумки деколонізації на Чернігівщині – на брифінгу в ОВА Влітку минулого року набув чинності Закон України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» (далі – Закон).
Підсумки його реалізації на Чернігівщині обговорили сьогодні на брифінгу в медіацентрі ОВА.

«Закон визнає злочинною і засуджує російську імперську політику, забороняє її пропаганду та символи, визначає, що належить до цих символів. А порядок проведення деколонізації подібний до процесу декомунізації», – зауважив Іван Ващенко, заступник голови ОДА та додав, що згідно з документом, до 27 січня поточного року можливість ухвалити рішення про перейменування і демонтаж пам’ятників надавалася органам місцевого самоврядування, а наступні три місяці таке повноваження мали міські, селищні та сільські голови.

Втім, за словами спікера, у рамках перших двох етапів не всі об’єкти топонімії були перейменовані (лише 1348).

Тому остаточну крапку у цьому процесі поставив начальник ОВА В’ячеслав Чаус, підписавши відповідне розпорядження.

Відповідно до нього перейменовано ще 386 вулиць і провулків, зокрема:
- у Корюківському районі – 25;
- у Ніжинському – 173;
- у Новгород-Сіверському – 4;
- у Прилуцькому – 84;
- у Чернігівському – 100.

Іван Ващенко додав, що над пропозиціями щодо перейменувань вулиць та демонтажу пам’ятників працювала робоча група з питань реалізації Закону в області. До неї увійшли представники профільних департаментів, Українського інституту національної пам’яті, історики та громадськість.
Членами робочої групи опрацьовані переліки об’єктів топонімії, що були надані Чернігівською регіональною філією державного підприємства «Національні інформаційні системи» – 15 тисяч назв. За результатами були сформовані списки вулиць та провулків, які мали бути перейменовані в рамках Закону.
Складені списки були опрацьовані РВА спільно з громадами. Після чого на розгляд робочої групи були подані пропозиції з новими назвами.
«До речі, принципом роботи групи був відхід від абстрактних назв вулиць: Сонячна, Зелена тощо. Було ухвалено спільне компромісне рішення, що маємо максимально звернути увагу на особистостей, які внесли значний внесок у розвиток держави, освіти культури чи окремих територіальних громад. Тому що питання топонімії – це, без перебільшення, питання нашої національної ідентичності», – акцентував заступник голови ОДА.
Про роботу з очищення публічного простору області від російської імперської символіки розповіла директорка Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА Людмила Замай.

«Вже статусу об’єктів культурної спадщини позбавлені пам’ятник Олександру Пушкіну в Чернігові та «Три сестри» у Сеньківці. Також Департамент перший в Україні підготував і направив до профільного Міністерства на розгляд відповідний пакет документів щодо зняття статусу ще 176 об’єктів. Наразі цей перелік направлений на погодження до Українського інституту національної пам'яті», – розповіла спікерка.

За ініціативою Департаменту обласній універсальній науковій бібліотеці замість ім. Короленка присвоєно ім’я Софії та Олександра Русових.
Серед іншого, на фасаді будівлі ОВА демонтовано меморіальну дошку «21 вересня 1943 року в день визволення Чернігова від німецько-фашистських загарбників на цьому будинку воїнами Радянської Армії був встановлений червоний прапор».
У Ніжині перенесено пам’ятник льотчиці Любові Губіній з площі Марії Заньковецької на площу Гоголя, щоб створити окремий простір доби Другої світової війни. А у Корюківці перейменовано пам’ятку історії місцевого значення «Меморіал на честь опору населення нацистам» на «Пам’ятник жертвам Корюківської трагедії 1-2, 9 березня 1943 року», як це історично повинно бути.
Окрім того, начальник ОВА підписав доручення, відповідно до якого органи місцевого самоврядування мають до 5 жовтня визначити та демонтувати об’єкти, які підпадають під дію закону, але не мають статусу пам’яток або пам’ятних знаків.
редставник Українського інституту національної пам'яті у Чернігівській області Сергій Бутко повідомив, що Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування на підставі пропозицій громад вже опрацював список із 14 населених пунктів Чернігівщини, які мають бути перейменовані. Наразі очікується винесення відповідного законопроєкту на голосування.
Зокрема, село Червоне Ічнянської громади планується перейменувати на Чорне (історична назва). Селище Зелена Роща у Семенівській громаді має стати Зеленою Дібровою, село Березова Роща у Холминській – Березовим Гаєм, село Роща у Новгород-Сіверській – мають перейменувати на Бір тощо.

Джерело: Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації




Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 1527 | Теги: перейменування, деколонізація, Чернігівщина | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar