реклама партнерів:
Головна » 2016 » Січень » 15 » Про суперечливі питання з перейменування населених пунктів Ніжинського району
19:14
Про суперечливі питання з перейменування населених пунктів Ніжинського району
Про суперечливі питання з перейменування населених пунктів Ніжинського району 13 січня заступник голови Ніжинської райдержадміністрації Чернігівської області Оксана Мелашенко провела засідання районної комісії з питань реалізації положень Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

Участь у засіданні взяли: голова Ніжинської райдержадміністрації Вячеслав Івашин, заступник голови Ніжинської районної ради Наталія Березка, представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області Сергій Бутко, депутат Чернігівської обласної ради Ірина Грозенко, представники Ніжинського МБТІ, відділу державної міграційної служби, управління газового господарства, представники громадськості та ЗМІ.

На порядок денний були винесені два питання. Перше питання стосувалось результатів проведеної в районі роботи по виконанню Закону України про декомунізацію. Виступаючи перед учасниками наради, Оксана Мелашенко зазначила, що станом на 10 січня 2016 року вже прийняті рішення про перейменування 137 вулиць в 22-х територіальних громадах. Вона також назвала ті громади, де такі рішення ще не прийняті, акцентувавши увагу на необхідності виконання законодавства у належні терміни, зокрема, прийнятті відповідних розпоряджень сільських голів до 21 лютого поточного року.

Представник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко наголосив на персональній відповідальності за виконання закону про декомунізацію посадових осіб місцевого самоврядування, тобто селищного, сільських голів.

Що стосується перейменування населених пунктів, а таких у районі п’ять (Червоний Колодязь, Червоний Шлях, Радгоспне, Григорівка, Григоро-Іванівка), рішення буде приймати Верховна Рада України за поданням Українського інституту національної пам’яті. Поки що тільки Григоро-Іванівська сільська рада надала свої пропозиції до експертної комісії УІНП щодо перейменування села на Ніжинське.

Далі перед присутніми виступили запрошені керівники установ, які надали чіткі роз’яснення щодо оформлення документів та запевнили що якихось фінансових затрат у зв’язку з перейменуванням не буде. Достатньо надати необхідні рішення селищної та сільських рад.

Активна дискусія розгорнулась по другому питанню щодо перейменування села Григорівка (Колісниківської сільської ради). Тут думки громади розділились. Представники однієї ініціативної групи на чолі з депутатом районної ради Ларисою Рибкою висловились за те, щоб залишити селу стару назву, давши їй інше наповнення, а другої - на чолі з ігуменом Серафимом, настоятелем місцевої церкви за те, щоб повернути історичну назву Мильники.

Коментуючи цю ситуацію, Сергій Бутко сказав, що за матеріалами Державного архіву України село було назване у лютому 1928 року на честь комуністичного діяча Г.І. Петровського, організатора червоного терору та голодомору в Україні, який винний у тяжких злочинах проти українського народу. А тому його назва відповідно до Закону повинна бути змінена. Якщо громада села не погоджується з історичною назвою Мильники, то запропонована ними нова назва повинна мати серйозні обґрунтування.

За результатами тривалого обговорення було вирішено в найкоротший термін подати звернення до експертної комісії Українського інституту національної пам’яті з відповідними обґрунтуваннями.

На завершення наради голова райдержадміністрації Вячеслав Івашин подякував усім за плідну роботу та порозуміння та побажав щоб із змінами назв в першу чергу змінювалось на краще життя людей.

Сектор інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Ніжинської РДА






Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 1119 | Теги: перейменування, декомунізація, Ніжинський район | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar