реклама партнерів:
Головна » 2023 » Грудень » 17 » Публічні закупівлі – у полі зору робочої групи «Прозорість та підзвітність»: що маємо наприкінці року
21:33
Публічні закупівлі – у полі зору робочої групи «Прозорість та підзвітність»: що маємо наприкінці року
Публічні закупівлі – у полі зору робочої групи «Прозорість та підзвітність»: що маємо наприкінці року Чергове засідання робочої групи «Прозорість та підзвітність» провів 15 грудня перший заступник голови Чернігівської ОДА Костянтин Мегем, голова цієї групи.
На порядку денному – аналіз стану використання коштів, що надійшли в область з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії (відповідно – проведених тендерів та виконання робіт).

Зокрема питання виникли до ходу виконання робіт у Чернігівському центрі соціально-психологічної реабілітації дітей служби у справах дітей ОДА. Тут коштом Фонду мають капітально відремонтувати внутрішню систему електропостачання та самі приміщення. Об’єкт на контролі не тільки ОДА, а й Прем’єр-міністра України та першої леді. За словами начальника Управління капітального будівництва ОДА Ярослава Слєсаренка, підрядник значно відстає від графіка. Наразі проведені демонтажні роботи, а також утеплення горища.

Не встигає у встановлені терміни і підрядник в Іванівці, де триває будівництво нової їдальні у місцевому ліцеї. Відбудувати харчоблок будівельники мали до кінця цього року. Зараз вони завершили зводити стіни нової будівлі та починають робити перекриття бетонними плитами. Як розповів керівник Служби відновлення та розвитку інфраструктури в області Роман Сміяненко, паралельно ведеться корегування проєктно-кошторисної документації. А відставання у графіку зумовлені низкою суб’єктивних та об’єктивних причин. Також Роман Сміяненко поінформував, що розпочалися ремонти будинків у селі Ягідному. Підрядники проводять демонтаж та утеплення. По всіх об’єктах передбачений незалежний технічний нагляд.

«Щоб залучати фінансування і швидко відбудовувати, потрібна належної якості проєктно-кошторисна документація. Замовники мають розуміти, що це не тільки основа всієї роботи, а розумно витрачені кошти та швидкість виконання запланованого», – наголосив Костянтин Мегем.

Учасники засідання також проаналізували використання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на облаштування безпечних умов у закладах загальної середньої освіти. Ці кошти – неперехідні, тож громади, які не встигли їх освоїти, мають шукати інші джерела фінансування власних проєктів. Начальник Управління освіти і науки ОДА Юрій Музика зауважив, що через невчасно проведені тендерні процедури Куликівський ліцей та Ніжинська гімназія № 9 залишаються без укриттів.

Як і минулого разу, робоча група «Прозорість та підзвітність» проаналізувала заплановані та проведені закупівлі, що перевищують 100 тис. грн, у структурних підрозділах ОВА, громадах області, а також комунальних закладах обласного підпорядкування.

Відділ з питань запобігання та виявлення корупції ОДА провів поверхневий аналіз 417 закупівель за період з 11 листопада по 1 грудня поточного року. Деякі з них привернули до себе увагу. Зокрема 9 закупівель Управління ЖКГ Прилуцької міської ради для поточного ремонту доріг, кожна з яких не перевищувала 200 тисяч гривень. В результаті – укладено прямі договори з двома ФОПами.

«Думаю, цей випадок має зацікавити правоохоронців та відповідні органи, адже шляхом такого дроблення замовник уникнув відкритих торгів на понад 1,7 мільйона гривень», – зазначив Костянтин Мегем.

Деякі закупівлі, на думку членів робочої групи, не є доцільними на даний час, враховуючи ситуацію в країні та наявні погодні умови. Приміром, реконструкція дитячого майданчика у Чернігові по вул. Генерала Пухова в кінці грудня (вартість робіт – майже 280 тисяч гривень), замовник робіт – Управління житлово-комунального господарства Чернігівської міської ради. Закупівлю оголосили лише 30 листопада, водночас за умовами тендеру всі роботи тут мають бути завершені вже до 20 грудня. Як стало відомо, роботи на майданчику вже розпочались, незважаючи на погодні умови.

Виникли сумніви й щодо правомірності проведення тендеру для придбання стрічкопильного верстата комунальним підприємством «Зеленбуд» Чернігівської міської ради. Переможцем торгів є підприємство, яке запропонувало цінову пропозицію таку ж, як і очікувана вартість, – 256 тисяч гривень. При цьому аналогічний товар можна знайти на торгових майданчиках в інтернет-мережі за ціною від 132 до 195 тисяч гривень.

Підсумовуючи, Костянтин Мегем зазначив, що аналіз закупівель продовжуватиметься і надалі. Він додав, що робоча група може поповнитися новими членами, зокрема запропоновано включити до її складу депутатку обласної ради Галину Логвиненко, яка виявила бажання долучитися.

Нагадаємо: на офіційному вебсайті ОВА створена рубрика «Прозорість та підзвітність». За посиланням https://cg.gov.ua/index.php?id=39563&tp=1 можна знайти актуальну інформацію про проведені чи заплановані закупівлі за кошти Фонду ліквідації наслідків збройної агресії, а також про проведені закупівлі структурними підрозділами ОДА з пороговою межею від 100 тис. грн. Рубрика постійно оновлюється.

Джерело:



Категорія: ЕКОНОМІКА | Переглядів: 6405 | Теги: Чернігівщина, закупівлі, Костянтин Мегем | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar