реклама партнерів:
Головна » 2010 » Липень » 10 » Рішення міськради про виділення земельних ділянок в охоронній зоні Національного заповідника «Чернігів стародавній» призупинено
21:25
Рішення міськради про виділення земельних ділянок в охоронній зоні Національного заповідника «Чернігів стародавній» призупинено
Рішення міськради про виділення земельних ділянок в охоронній зоні Національного заповідника «Чернігів стародавній» призупинено Чернігівський міський голова Олександр Соколов скористався своїм правом вето та не підписав рішення міської ради щодо виділення земельних ділянок громадянам у рекреаційних та історичних зонах обласного центру, натомість підписав розпорядження про зупинення рішення міської ради. Про це повідомила Ірина Синельник, радник міського голови.
Нагадаємо, що на 51-ій сесії міської ради, яка відбулася 24 червня 2010 року, додатково було включене питання «Про надання дозволу на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок громадянам для будівництва і обслуговування жилого фонду, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка)». Ініціатор та автор проекту рішення – депутат міськради Таїсія Радчук (Блок Юлії Тимошенко).
Передбачалося виділення 8 земельних ділянок під будівництво в охоронній зоні Національного архітектурно-історичного заповідника: на Лісковиці, неподалік від Свято-Троїцького монастиря та Іллінської церкви – пам’яток архітектури національного значення і в урочищі «Мар’їна роща». П’ять земельних ділянок планувалося виділити на вулиці Тичини біля асфальтно-бетонного заводу, в санітарно-захисній зоні полігону токсичних промислових відходів та в зоні забруднення ґрунтів важкими металами, де згідно Генерального плану міста житлове будівництво не передбачено.
Всупереч негативному висновку управління архітектури та містобудування міської ради, більшістю голосів депутатів було прийнято рішення про виділення земельних ділянок. За це рішення проголосували: фракції Партії регіонів, блоку Юлії Тимошенко, Соціалістичної партії, а також окремі депутати з «Нашої України», «Віче», КПУ та Прогресивно-соціалістичної партії Наталії Вітренко.
Вже наступного дня, 25 червня, Володимир Ступак (депутат міськради, голова обласної організації УНП) звернувся до Чернігівського міського голови Олександра Соколова з проханням не підписувати ці рішення та застосувати право вето. 29 червня на прес-конференції він закликав журналістів оприлюднити ганебне рішення і не допустити «дерибану» чернігівської землі. У разі їх підписання Володимир Ступак пообіцяв звернутися в міську прокуратуру з проханням опротестувати дані рішення.
Народний депутат України, голова обласного організації Партії регіонів Володимир Маньковський також (за його словами) звернувся з листом до міського голови Олександра Соколова з пропозицією утриматися від підписання рішення міськради. Він відзначив: «Не знімаю відповідальності і з депутатів від Партії регіонів. Але вже найближчим часом рада міської партійної організації прийме відповідні рішення. Кожен депутат від Партії регіонів має нести відповідальність за прийняті ним рішення».
Завдяки чернігівським журналістам інформація про виділення земельних ділянок набула широкого розголосу. Олександр Соколов підписав розпорядження про припинення дії рішення Чернігівської міської ради від 24 червня 2010 року. Як заявив міський голова: «Прийняте міськрадою рішення категорично не узгоджується з чинним законодавством і не відповідає інтересам жителів міста».
Але конфлікт із виділенням земельних ділянок під будівництво в рекреаційних та історичних зонах Чернігова не завершено. Адже відповідно до чинного законодавства, ветоване рішення міськради буде винесено на повторний розгляд депутатів.
Додамо, що намагання забудовити район Лісковиці влада Чернігова намагається вже не вперше. Згадаймо, історію пов’язану з одним із варіантів розвитку міста у 1970-1980-х рр. Він передбачав забудову багатоповерхівками Лісковиці, тобто заплави біля підніжжя гір, на яких стоять унікальні монастирські комплекси. Тоді науковці переконали владу, що в разі забудови Лісковиці новий житловий район спотворить історично сформований архітектурно-ландшафтний комплекс. Завдяки зусиллям фахівців вдалося не допустити туди багатоповерхову сучасну забудову.
Схоже, зараз історія із будівництвом в районі Лісковиці повторюється. Адже, передбачалося виділення земельних ділянок під будівництво на вулицях Ушакова, Бланка, Нахімова. Тобто, безпосередньо в зонах охорони пам’яток архітектори.

Сергій ЧЕРНЯКОВ
Джерело: Відлуння віків



Категорія: Громада та влада | Переглядів: 1204 | Теги: архітектура, Лісковиця, Чернігів, ВЛАДА | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar