реклама партнерів:
Головна » 2016 » Січень » 17 » Що готує угода про ЗВТ для чернігівських підприємців
09:54
Що готує угода про ЗВТ для чернігівських підприємців
Що готує угода про ЗВТ для чернігівських підприємців Угода про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС , що набула чинності з 1 січня, має на меті забезпечення вільного руху товарів і послуг між двома сторонами.

Про перші результати лібералізації доступу до ринку Європи розповідає Начальник відділу збуту та ЗЄД на ПВТП «ДЖІ-ЕН-ЕЛ» Сергій Кирієнко.

Довідково: Приватне Виробничо-торговельне підприємство «ДЖІ-ЕН-ЕЛ» спеціалізується на виготовлені круп’яних продуктів із широкого переліку зернових. Потужності знаходяться у Чернігові та області.

Використання можливостей ЗВТ з ЄС вимагає наявності у підприємства сертифікату походження Євро-1.

Втім, як каже Сергій Кирієнко, труднощів з оформленням цього документу не виникало. Головна проблема в цьому питанні — застаріле програмне забезпечення державних установ, що гальмує сам процес.

Щодо нових можливостей після перших кроків країни до Європи, представник бізнесу зазначає:

«Односторонні преференції, що були надані Україні у першій половині 2014 року загалом покращили ситуацію з експортом. Однак, варто зазначити, що ЄС почав дотувати власних фермерів. Таким чином українська агро-продукція хоч і має належну якість, та не може конкурувати в ціні».

До того ж в ЄС існують загальні програми підтримки бізнесу: компенсація кредитних відсотків, затрат на оновлення обладнання для виробництва, прямі дотації, зменшення податкового тиску та інше. Ми ж цього не маємо.

Також Сергій Кирієнко акцентує і на перепонах на шляху бізнесу, що існують в країні та області:
«Просто наднеобхідні внесення змін до деяких законів, актів та постанов. Потребує вирішення наболіле питання з невідшкодуванням ПДВ у встановлені законом строки. Бракує і дешевих кредитних ресурсів. На місцевому рівні треба працювати над прозорістю механізмів виділення землі на розвиток виробництва. Необхідно налагоджувати діалог між бізнесом та енерго-теплогенеруючими підприємствами області».

Щодо останнього, то перші кроки уже зроблено. Голова облдержадміністрації Валерій Куліч кілька разів збирав представників конфліктуючих сторін на перемовини.

Також Сергій Кирієнко акцентує на активній співпраці підприємства та Департаменту економічного розвитку ОДА:
«Зазначеним структурним підрозділом облдержадміністрації часто проводяться навчальні семінари, бізнес-зустрічі з потенційними країнами-партнерами та представниками міністерств. Регіональна влада прислухається до бізнесу. Втім, хотілося б, аби Департамент допомагав виносити проблеми місцевого бізнесу на державний рівень. Тобто активніше підтримував звернення до керівництва країни. Загалом, за останні роки позитивні зміни таки є. Зверніть увагу на статистику Easy Business Doing. Відзначу ефективну роботу Міністерства економічного розвитку і торгівлі Україні, зокрема пані Наталії Микольської (ред.: заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України). Налагоджений діалог і з Державною Регуляторною Службою України та Радою бізнес-омбудсмена».

Та, на жаль, не всі відомства займають таку позицію. Сергій Кирієнко зазначив, що ініціативи об’єднань роботодавців фактично не сприймаються і не враховуються Мінфіном, ДФСУ, НБУ. Більш того, інколи замість конструктивних відповідей підприємці отримують банальні відписки.

Однак варто зазначити, що Україна тільки стала на шлях дерегуляції, який у Європі давно пройдено.

Наталія Іващенко



Категорія: ЕКОНОМІКА | Переглядів: 1020 | Теги: Чернігівщина, підприємства, Україна-ЄС | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar