реклама партнерів:
Головна » 2022 » Грудень » 25 » Сосниччина позбавляється радянських плям
11:47
Сосниччина позбавляється радянських плям
Сосниччина позбавляється радянських плям Перед Різдвом Сосницька громада вирішила позбутися радянських назв вулиць. Натомість будуть українські.
Як повідомив секретар Сосницької селищної ради Андрій Ткач, у Сосниці відновлено вулицю в честь видатного співака Івана Козловського. Іван Семенович особисто клопотав щодо відкриття в Сосниці літературно-меморіального музею Олександра Довженка (попри заперечення голови тодішнього райвиконкому - "Тільки не цьому гайдамаці!").
Також перейменовано вулицю 8 Березня на вулицю Левка Лук'яненка. На Чернігівщині це вже третє місто, в якому є вулиця земляка – Героя України. Як у Новгороді- Сіверському кауфмани- сергієнки розблокують перейменування, має бути й там.
Проспект Гагаріна в Сосниці перейменовано в проспект Героїв України. «І тут мова - не тільки про Героїв сучасної України. Ми маємо знати і пам'ятати про Героїв України усіх часів боротьби за Незалежність» - уточнює Андрій Ткач.
Ппровулок Корнєва тепер буде вулицею Миколи Адаменка. Микола Петрович Адаменко - відомий сосничанин, український поет, письменник, філолог, краєзнавець. Член НСПУ. Лауреат обласних премій імені Б. Грінченка та імені М. Коцюбинського. Нагороджений орденом «За мужність». Жертва комуністичного терору. Політв'язень радянських тюрем і концтаборів.
Вулиця Першотравнева стає вулицею Соборності. Соборність - це вселенськість, всеєдність. Якщо говоримо про Соборність України , то це - єдність усіх українців навколо головних ідей нашого майбутнього. Це неподільність наших земель: від Києва до Севастополя, від Донецька до Львова.
Вулиця Рокосовського стає вулицею Івана Виговського. Іван Остапович Виговський (бл. 1608 — 17 (27) березня 1664) — український військовий, політичний і державний діяч. Гетьман Війська Запорозького, голова козацької держави у Наддніпрянській Україні (1657-1659), Великий гетьман Руський(1658—1659). Представник православного шляхетського роду Виговських гербу Абданк. Послідовник Богдана Хмельницького.
Вулиця Суворова стає вулицею Патріотичною. 4-й провулок Гоголя на В'юнищі стає вулицею Владислава Грищенка. Владислав Анатолійович Грищенко народився 5 листопала 1996 року в смт. Сосниця. 14 липня під час виконання бойового завдання Грищенко Владислав отримав важкі поранення, несумісні з життям… вулиця Каштанова стає вулицею Івана Шмалуна. Народився 04 червня 1993 року в смт. Сосниці Чернігівської області. Загинув 19 березня 2022 року під час артилерійського та мінометного обстрілу поблизу м. Чернігів.
У ряді сіл з’явились вулиці всякі калинові – але добре, що замість комуністів Фьодорова і Десняка (Хлоп’яники) та замість Горького (Лави) і Чапаєва (Полісся).
Цікаво, що повернуто і кілька важливих історичних назв, як у селі Долинському вулиця Марієнтальська нагадуватиме про історичну назву цього села. До речі, замість Пушкінської… А в Бутівці вулиця Антона Бута замість Горького нагадуватиме про першого поселенця.
У Вільшаному вулиця 1-го Травня прейменована на вулиця Анатолія Сокирка . Сокирко Анатолій Михайлович - командир бойової машини — командир механізованого відділення механізованого взводу 9-ї механізованої роти 3-го механізованого батальйону 72-ї окремої гвардійської механізованої Червоноградсько-Київської ордена Червоного Прапора бригади Сухопутних військ Збройних Сил України, солдат. 15 липня 2014 року солдат Сокирко загинув під час масованого артилерійського обстрілу російсько-терористичними угрупуваннями позицій українських військових в районі міста Амвросіївка Донецької області.

Василь Чепурний



Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 2311 | Теги: Сосниця, дерусифікація, перейменування вулиць | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar