реклама партнерів:
Головна » 2010 » Квітень » 29 » Сучасна дискримінація в гендерному розрізі: думки науковців
11:41
Сучасна дискримінація в гендерному розрізі: думки науковців
Сучасна дискримінація в гендерному розрізі: думки науковців 27 квітня 2010 року управління у справах сім’ї та молоді Чернігівської облдержадміністрації, спільно з Федерацією профспілкових організацій Чернігівської області, Чернігівським національним педагогічним університетом імені Т.Г Шевченка, Чернігівською обласною організацією Спілки жінок України та Чернігівська міська громадська організація “Центр гендерних ініціатив” провели обласну науково-практичну конференцію на тему „Проблеми сучасної дискримінації: гендерний аспект”.
Учасників конференції привітала та виступила Наталія Романова – голова обласної ради, яка висловила свою думку щодо присутності жінок у владі. За її словами, в нашій області жінкам дістаються найбільш складні та відповідальні ділянки роботи (голови та депутати сільських рад), натомість у вищих щаблях влади переважають чоловіки.
На пленарному засіданні конференції з доповідями виступили: Руслана Нагорна – начальник відділу з питань сімейної та гендерної політики управління у справах сім’ї та молоді Чернігівської облдержадміністрації; голова обласної організації Спілки жінок України; Ірина Дорожкіна – директор підприємства “Навчально-методичний центр” Федерації профспілкових організацій Чернігівської області, голова обласної організації Спілки жінок України, Лариса Юда – заступник директора інституту історії, етнології та правознавства ім. О.М. Лазаревського ЧНПУ ім. Т.Г. Шевченка, радник голови облдержадміністрації з гендерних питань, позаштатний викладач НМЦ профспілок.
Микола Богдан – голова Федерації профспілкових організацій Чернігівської області у своєму виступі основну увагу приділив питанню гендерної дискримінації в трудових відносинах та ролі колективних договорів у впровадженні гендерних підходів. Звертаючись до учасників конференції він наголосив, що дії профспілок області і надалі будуть спрямовані на досягнення рівності жінок і чоловіків на ринку праці та ліквідацією дискримінації.
Володимир Ковальчук – юрист підприємства “НМЦ” профспілок, презентував інформаційно-практичний посібник “На шляху подолання дискримінації щодо жінок та гендерного насильства”, який було видано за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні та П “НМЦ” профспілок.
На конференції були докладно розглянуті сучасні проблеми дискримінації в політичній, економічній сферах, у галузі освіти та сімейних відносинах. Також у доповідях підіймалися проблеми гендерної дискримінації на ринку праці, бізнесі, молодіжній політиці, в сфері охорони праці. Учасники конференції обговорили заходи, які необхідно реалізувати найближчим часом для подолання гендерної дискримінації у всіх сферах життя, як в Україні так і в нашій області.
В Україні досі не досягнуто паритетного представництва жінок і чоловіків в органах влади. Для прикладу, в нинішньому парламенті жінки складають лише 7%. Немає жінок в складі діючого Уряду, серед голів облдержадміністрацій. Серед 137 заступників міністрів лише 16 жінок. За рівнем представництва жінок в органах влади Україна займає 120-е місце в світі, поряд с такими країнами як Гамбія, Конго та Сомалі.
З урахуванням домашньої праці чоловіки працюють 57 годин на тиждень, а жінки – 71 годину. Це означає, що в середньому жінки на 25% більше зайняті працею ніж чоловіки. Рівень прибутків чоловіків в 1,6 разів вищий, ніж жінок. Зарплата жінок у середньому не перевищує 70% зарплати чоловіків.
В країні вочевидь загострюються проблеми становища чоловіків. Не секрет, що українські жінки живуть на 12 років довше, ніж чоловіки. В проміжку від 20 до 45 років ризик смерті чоловіків майже в 4 рази вище, ніж жінок. Чоловіки частіше ніж жінки гинуть в результаті нещасних випадків, алкогольного отруєння, наркоманії та ін.
Проблема насилля в сім’ї часто є прихованою. На жаль, кожна 2-а людина в країні зазнає насилля в сім’ї. Це і побої (від них потерпає 21% населення) і економічне насилля, коли дитина, жінка чи чоловік повинні звітуватися за кожну витрачену копійку (в ситуації економічного насилля в сім’ї живуть 17% населення) та багато інших форм агресії.
В конференції взяли участь і виступили представники органів державної влади та місцевого самоврядування, профспілкові лідери, науковці та студенти вищих навчальних закладів міст Чернігова та Ніжина, представники громадських організацій. Загалом в роботі конференції взяли участь близько 100 осіб, а більше 45 осіб представили свої доповіді та виступи. За результатами обласної науково-практичної конференції „Проблеми сучасної дискримінації: гендерний аспект” прийняті відповідні рекомендації, а матеріали будуть видані в спеціальному збірнику.

Джерело: В.Копиш, Федерація профспілкових організацій Чернігівської області.



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 1488 | Теги: Чернігівщина, гендерна рівність, профспілки | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar