реклама партнерів:
Головна » 2018 » Червень » 8 » У Брянську нервують через погрози повернути Стародубські землі Україні
08:33
У Брянську нервують через погрози повернути Стародубські землі Україні
У Брянську нервують через погрози повернути Стародубські землі Україні Цього тижня у місцевих ЗМІ Брянської області з’явились повідомлення про наміри змінити карту Росії – повернути Стародубщину до України. При цьому автори цієї ідеї, як визнають самі росіяни, знаходяться не тільки в Україні, а й серед жителів Брянської області, повідомляє Час Чернігівський.

Так, у матеріалі «Брянскому губернатору бандеровцы пригрозили украсть его родной Стародуб» йдеться про поширення інформації щодо належності Стародубу до України.

Спершу така інформація була розміщена на сайті Брянської міської ради.

А кілька тижнів тому на одному з пабліків – «Брянский форум» - розміщено допис такого змісту (наводимо мовою оригіналу):

«Оказывается, не все так просто с нашей историей и землей на которой мы живем. Международная группа историков провела исследование и установила, что часть Брянской области, известная как Стародубщина, – это часть исконно украинских земель, которые входили еще в состав древнерусского Черниговского княжества и отошли России только в 1918 году. Неравнодушные люди уже создали общественную организацию «Справедливая история Черниговщины» и проводят мероприятия с привлечением различных экспертов, направленные на восстановление исторической справедливости. Так, может, действительно не все так гладко в нашем государстве, и мы, сами не зная того, причастны к захвату чужих земель?»



Як відомо, в останні роки в Україні, зокрема у Чернігівській області, поновили дискусію щодо повернення історичних українських земель до складу національної держави.

Мова, перш за все, про Стародубщину. Протягом тривалого часу тут існували такі державно-територіальні утворення та адміністративно-територіальні одиниці, як Стародубське князівство, Стародубський уїзд, Стародубський повіт, Стародубський полк тощо. Кількасот років пов’язують міста та села цієї землі з Чернігівщиною та Україною.

Цю історичну частину Чернігівської землі брутально відторгли від України. Це сталось після поразки Української Народної Республіки, коли владу в Україні остаточно захопили більшовики. Так, у лютому 1919 року у Москві на Міжвідомчій нараді з питання виділення Гомельської губернії і встановлення кордонів з Україною було запропоновано: «повіти, що лежать на північ від стратегічної лінії Гомель – Брянськ, Суразький, Новозибківський, Мглинський і Стародубський, приєднати до Великоросії».

У 2014 році після окупації Росією Криму вторгнення на Донбас директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін заявив: «Найкраща відповідь на агресію Путіна - відродження Великої Русі-України».

А минулого року у Чернігові прибічники повернення Стародубщини до складу України і справді об’єднались у громадську організацію – «Справжня Історія Чернігівщини» (скорочено – СІЧ). Мета її діяльності «істинне відображення історії Чернігово-Сіверщини, зокрема її північної частини Стародубщини», також відновлення, пропагування та збереження історичної, культурної та мистецької спадщини України.



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 860 | Теги: Стародубщина, Брянськ, історія | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar