реклама партнерів:
Головна » 2023 » Липень » 17 » У Чернігівській області планується знешкодити майже 45 тонн пестицидів
19:35
У Чернігівській області планується знешкодити майже 45 тонн пестицидів
У Чернігівській області планується знешкодити майже 45 тонн пестицидів Заходи з утилізації безхазяйних непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин (далі – ХЗЗР) реалізовуватимуться за рахунок обласного фонду охорони навколишнього природного середовища та місцевих бюджетів.
На ці потреби з обласного природоохоронного фонду виділено понад два мільйони гривень, ще стільки ж профінансують територіальні громади.

Загалом планується знешкодити 44,5 тонни ХЗЗР, що наразі в незадовільному стані зберігаються на території 10 територіальних громад області. Зазначені роботи планують провести Бахмацька, Варвинська, Новобілоуська, Носівська, Парафіївська, Ріпкинська, Семенівська, Сновська, Сухополов’янська та Срібнянська місцеві ради.
Актуальні організаційні питання з реалізації зазначених природоохоронних заходів обговорили наприкінці минулого тижня під час наради, яку провела директорка Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА Наталія Грудницька.
«Сьогодні на території Чернігівщини зберігається майже 234 тонни пестицидів, на утилізацію яких потрібно близько 23 мільйонів гривень. Враховуючи обмежені фінансові можливості місцевих природоохоронних фондів, прийнято рішення – проводити ці заходи поступово. Тому маємо спільно їх відпрацювати, аби звільнити область від небезпечних речовин», – наголосила Наталія Грудницька.
Варто зазначити, що профільний Департамент готовий надавати громадам всебічну консультативно-методичну і практичну допомогу в цьому процесі.

Крім проблеми з безхазяйними непридатними пестицидами, у 2023 році продовжується робота з розроблення проєктів землеустрою щодо організації і встановлення меж об’єктів природно-заповідного фонду Чернігівщини.

Зокрема, коштом обласного і місцевих природоохоронних фондів планується розробити 15 таких проєктів для заповідних територій 10 громад області.

Такими проєктами будуть встановлені місця розташування об’єктів ПЗФ, визначені плани організації територій з відображенням угідь, землевласників і землекористувачів та внесені обмеження у використанні земель до Державного земельного кадастру. Це, у свою чергу, дозволить забезпечити охорону та збереження заповідних територій, дотримання їх режиму та недопущення використання не за призначенням.

До слова, усі вищевказані природоохоронні заходи реалізуються в межах Програми охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2021-2027 роки.

За повідомленням Департаменту екології та природних ресурсів
Чернігівської обласної військової адміністрації




Категорія: ЕКОЛОГІЯ | Переглядів: 12730 | Теги: пестициди, врожай, Чернігівщина | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar