реклама партнерів:
Головна » 2020 » Листопад » 26 » У Чернігівській ОДА обговорили діяльність природних парків
20:15
У Чернігівській ОДА обговорили діяльність природних парків
У Чернігівській ОДА обговорили діяльність природних парків Чернігівщина є унікальною територією України, де сконцентрована найбільша кількість природно-заповідних об’єктів. На сьогодні у Чернігівській області до природно-заповідного фонду віднесено 674 територій та об’єктів різної класифікації. Їх загальна площа становить близько 262 тисячі гектарів.

У середу, 25 жовтня, у Чернігівській ОДА провели онлайн-засідання під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Олександра Савченка, в ході якого проаналізували діяльність природних парків та обговорили плани на 2021 рік.

У нараді взяли участь представники парків, Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації, Державної екологічної інспекції у Чернігівській області, Деснянського басейнового управління водних ресурсів, Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Характерна риса природних парків – унікальні ландшафти, різноманіття рослинного і тваринного світу, що зустрічаються у тій чи іншій місцевості. Такі природні території знаходяться під особливою охороною держави. Це дає можливість забезпечити екологічну рівновагу, компенсувати вплив людини на довкілля та зберегти принаймні частину природи у первозданному вигляді.

- Важливо об’єднувати зусилля органів державної влади, місцевого самоврядування, адміністрацій парків та населення для збереження цінних до заповідання територій, покращення їх стану та недопущення втрати їх значущості, - зауважив Олександр Савченко.

Серед питань, розглянутих на засіданні - функціонування природних парків, які мають спеціальну адміністрацію, утворену відповідними органами. У переліку таких об’єктів - два національні природні парки – Ічнянський та Мезинський, дендропарк «Тростянець», три регіональні ландшафтні парки (РЛП) – «Міжрічинський», «Ніжинський» та «Ялівщина».

Зокрема, органом управління Ічнянського та Мезинського національних природних парків є Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, а дендропарку «Тростянець» – Національна академія наук України. Органом управління комунальних закладів «РЛП «Міжрічинський» та «РЛП «Ялівщина» є Департамент екології та природних ресурсів, а комунальний заклад «РЛП «Ніжинський» у підпорядкуванні Ніжинської районної ради.

Представники парків прозвітували про проведену роботу та окреслили ряд проблемних питань. Серед яких – недостатність фінансування, що ускладнює проведення природоохоронних заходів, необхідних для захисту та збереження зелених насаджень. На погіршення фінансового стану паркових зон також значно вплинула "коронакриза" - карантинні обмеження унеможливили проведення екскурсій, які були одним з джерел наповнення спеціальних фондів парків.

Актуальним залишається й кадрове питання. Через нестачу спеціалістів досить важко знайти кваліфікованих екскурсоводів та персонал для виконання поточної роботи в адміністрації парку.

Окремо розглянули результати перевірок, проведених Державною екологічною інспекцією Чернігівської області у 2020 році. Зокрема, в ході перевірок Ічнянського і Мезинського національних природних парків суттєвих порушень виявлено не було. У 2021 році планується проінспектувати діяльність комунальних закладів «РЛП «Міжрічинський» та «РЛП «Ялівщина».

Джерело: Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації




Категорія: ЕКОЛОГІЯ | Переглядів: 4607 | Теги: нарада, природні парки, Чернігівська ОДА | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar