реклама партнерів:
Головна » 2024 » Травень » 28 » У Чернігові проведено семінар «Як зберігати пам’ять про війну»
20:10
У Чернігові проведено семінар «Як зберігати пам’ять про війну»
У Чернігові проведено семінар «Як зберігати пам’ять про війну» 27 травня у Чернігові проведено першій в Україні методичний семінар «Як зберігати пам’ять про війну», який організовано Українським інститутом національної пам’яті та Фондом «Партнерство задля стійкості України».
На цей захід зібралися представники органів місцевого самоврядування, музеїв, інших закладів культури та освіти громад Чернігівської області, які безпосередньо займаються питаннями меморіалізації сучасної російсько-української війни.
Клементін Блато, експертка з повістки «Жінки, мир, безпека та доступ до правосуддя» Фонду «Партнерство задля стійкості України», познайомила учасників із світовим досвідом збереження пам’яті про війни та інші катастрофічні події в історії народів.
Антон Лягуша, історик, експерт з публічної історії, декан факультету магістерських соціальних та гуманітарних студій Київської школи економіки (KSE), докладно розповів про чутливі питання у збереженні пам’яті про війну, як робити, щоб політика меморіалізації об’єднувала, а не провокувала непорозуміння й свари в суспільстві.
Іван Стичинський, історик, етнолог, співробітник Українського інституту національної пам’яті, представив «Методичні рекомендації для місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та громадських організацій щодо заходів, пов'язаних зі збереженням та вшануванням пам’яті учасників, жертв та подій російсько-української війни».
У лютому цього року ці рекомендації Інститут національної пам’яті підготував спільно з Національним музеєм історії України у Другій світовій війні та Національним меморіальним комплексом Героїв Небесної Сотні – Музеєм Революції Гідності.
Катерина Романова, заступниця генерального директора із наукової роботи Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності, висвітлила тему «Як музеїфікувати пам’ять про війну і чи варто у кожній громаді створювати музей».
Валерія Лауда, експертка, українська журналістка, редакторка, керівниця громадської організації «Агенція розвитку локальних медіа «Або», розповіла про створення Платформи памʼяті «Меморіал», де вона була співзасновницею, а також поділилася інформацією та враженнями щодо меморіалізації жертв і подій Боснійської війни (1992—1994) в Республіці Боснія і Герцеговина.
Софія Мартинюк, радниця мера м. Ірпінь з мистецьких питань, художниця, поділилася досвідом збереження пам’яті про війну в рідному місті.
Підсумковою сесією семінару стала дискусія учасників з актуальних питань меморіалізації в громадах. Її модератором був Сергій Бутко, історик, співробітник Українського інституту національної пам’яті. Основну увагу приділено проблематиці встановлення меморіальних дошок і назв вулиць населених пунктів на честь загиблих Героїв.

ДЛЯ КОГО ЦЕ ВАЖЛИВО: Відеозапис семінару буде незабаром оприлюднено на сайті Українського інституту національної пам’яті (https://uinp.gov.ua/).

ДОВІДКОВО: Фонд «Партнерство задля стійкості України (ФПСУ) – донорська програма, що фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції. Метою ФПСУ є зміцнення спроможності українського уряду надавати місцевим громадам критично важливу підтримку в співпраці з громадянським суспільством, ЗМІ та приватним сектором.

Олександр Майшев,
член Національної спілки журналістів України






Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 2129 | Теги: Семінар, Чернігів, війна | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar