реклама партнерів:
Головна » 2023 » Грудень » 24 » У Чернігові відзначили 86-ту річницю від дня народження В’ячеслава Чорновола
18:00
У Чернігові відзначили 86-ту річницю від дня народження В’ячеслава Чорновола
У Чернігові відзначили 86-ту річницю від дня народження В’ячеслава Чорновола 24 грудня, напередодні величного свята Різдва Христового, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Чернігівщині, який знаходиться в історичному помешканні обласної організації Народного Руху України (з лютого 1990 р.) у Чернігові відбувся круглий стіл до 86-тої річниці від дня народження одного з провідників національно-демократичного руху та державотворення в Україні В’ячеслава Чорновола.
У ньому взяли участь борці за незалежність України в XX ст. та рухівці-активісти українського державотворення перших десятиліть розвитку відновленої держави, представник Українського інституту національної пам’яті.
«Варто нагадати нашій громаді, що В’ячеслав Чорновіл неодноразово був у цьому історичному помешканні обласної організації Народного Руху України», — зауважив ведучий заходу, вчений секретар Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Сергій Черняков.
«В’ячеслав Максимович зробив вагомий внесок у розвиток національно-демократичних сил на Чернігівщині. Він був, як зараз модно висловлюватися, найбільш медійним представником українського національно-демократичного руху, харизматичною постаттю. Майстерно вміння чітко і доступно сформулювати ідеї борців за незалежність та демократичної опозиції у відновленій Українській державі. Саме до такого висновку я прийшов, якщо проаналізувати всі свої зустрічі та розмови з Чорновілом», — поділився думкою громадський діяч Сергій Соломаха.
«Під час однієї розмови з В’ячеславом Чорноволом у 1990-ті роки в Чернігові він з теплою посмішкою продекламував нам вірш Миколи Холодного «Сьогодні у церкві коні ночують і воду п’ють…» і казав, що політв’язні-дисиденти комуністичних таборів його часто згадували в неволі», — пригадав власний кореспондент газети «Голос України» у Чернігівській області Василь Чепурний.
«Мені приємно нагадати особисті зустрічі з В’ячеславом Максимовичем та його дружиною Атеною Пашко, знаною в Україні поетесою. Пам’ятаю, як на партійній вечірці ми обмінювались враженнями про сьогодення, читали свої вірші. Я тоді подарувала панові В’ячеславу свою збірку поезій «Козачка», яку він попросив підписати на згадку», — розповіла поетеса, громадська діячка Надія Галковська.
«Мене й досі вражає, як точно та далекоглядно В’ячеслав Чорновіл оцінив тенденції розвитку Російської Федерації у 1990-х роках після розвалу СРСР та відновлення незалежності України: «Упевнений, що Захід робить велику помилку, уважаючи, що, допомагаючи Росії, він матиме в майбутньому демократичну Росію. Це — дуже небезпечна ілюзія. Доки Росія залишатиметься імперією за своєю структурою, ментальністю, вона ніколи не буде демократичною країною. Це — несумісні поняття». Всі його оцінки щодо російського імперіалізму, життєвої та природної необхідності євроатлантичної інтеграції України повністю підтвердилися», — наголосив представник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко.
Учасники заходу хвилиною мовчання вшанували пам’ять державного, громадського, політичного діяча, журналіста, народного депутата України I - III скликань, одного із лідерів українського правозахисного руху, багаторічного лідера Народного Руху України, Героя України В’ячеслава Чорновола.

Олександр Майшев,
член Національної спілки журналістів України


На світлинах:
- передвиборча зустріч кандидата на посаду Президента України В’ячеслава Чорновола з виборцями Чернігова. Присутні довірена особа кандидата в Президенти України Михайло Бойчишин і довірена особа кандидата в Президенти України у Чернігівській області Валерій Сарана, Чернігів, Палац культури хіміків (сучасний Міський палац культури), 1991 р.;
- В’ячеслав Чорновіл у Чернігові на обласній конференції Народного руху України, Чернігів, на Красній площі біля будинку обласного товариства «Знання» (тепер Апеляційний суд Чернігівської області), 23 лютого 1999 р.;
- круглий стіл до 86-тої річниці від дня народження В’ячеслава Чорновола, Чернігів, 24 грудня 2023 р.
















Категорія: ЦІКАВИНКИ | Переглядів: 5909 | Теги: В'ячеслав Чорновіл, НРУ, Чернігів | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar