реклама партнерів:
Головна » 2024 » Травень » 23 » У Чернігові вшанували Тараса Шевченка
14:00
У Чернігові вшанували Тараса Шевченка
У Чернігові вшанували Тараса Шевченка
«..Борітеся – поборете,
Вам Бог помагає!
За вас правда, за вас слава
І воля святая»


22 травня в Чернігові проведено громадське вшанування пам’яті Великого Кобзаря до 163-ої річниці з Дня перепоховання Тараса Шевченка на Чернечій горі поблизу Канева (1861).
Представники Чернігівського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка, Чернігівської обласної організації Руху, Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній», Українського інституту національної пам’яті поклали квіти до пам’ятника Тараса Шевченка, який знаходиться на Валу.
«Скорботний шлях труни Тараса Шевченка до Києва і далі до Чернечої гори в Каневі пролягав на Чернігівщині через населені пункти Атюшу – Батурин – Доч – Шаповалівку – Борзну – Оленівку – Комарівку – Ніжин – Володькову Дівицю – Носівку – Козари – Козелець – Сираї – Київ. На всьому шляху траурний кортеж зустрічали і проводжали тисячі людей. У XIX ст. українська боротьба за самостійне життя в сім’ї вільних народів світу виглядала геть безперспективно, проте створення та відновлення незалежної Української держави в XX столітті довели правоту Великого Кобзаря та силу Українського народу. Вже в XXI cт. наша держава успішно дає відсіч російському агресору — рашистському тоталітарному режиму», — наголосив співробітник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко.
«Пам’ятник молодого Тараса Шевченка на Валу в Чернігові відкрили у вересні 1992 р. на тому самому місці, де знаходився попередній, проте стандартно радянський — бетонна статуя немолодого поета. Сучасний пам’ятник є одним із найкращих в Україні, улюблене місце мешканців громади та гостей обласного центру. Знаково, що під час оборони Чернігова з 24 лютого до початку квітня 2022 р. він вцілів попри постійні артилерійські обстріли рашистів», — зауважив вчений секретар Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Сергій Черняков.
«Як умру, то поховайте…на Вкраїні милій…», — нагадав слова Великого Кобзаря громадський діяч Сергій Соломаха. І додав: «Тепер українські бійці зі зброєю в руках відстоюють свободу і незалежність рідної держави — України!».

Олександр Майшев,
член Національної спілки журналістів України








Категорія: ПОДІЇ | Переглядів: 1932 | Теги: Тарас Шевченко, Чернігів, вшанування | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar