реклама партнерів:
Головна » 2021 » Лютий » 17 » У Чернігові згадали історію державного герба України
09:23
У Чернігові згадали історію державного герба України
У Чернігові згадали історію державного герба України 16 лютого у Чернігівському обласному молодіжному центрі проведено гутірку «Тризуб – символ твоєї свободи» до 29-ї річниці затвердження постановою Верховної Ради тризубу як малого державного гербу України за участю учнів Чернігівського колегіуму №11.

«Герб України зайвий раз нагадує про нашу славну спадщину, про тисячоліття української державності. Адже тризуб – давній український символ, відомий ще з Х століття. Він карбувався на золотих та срібних монетах князя Володимира Великого і став спадковим геральдичним знаменом для нащадків князя. Його зображували на печатках і перснях, на мечах і прикрасах. Тризуб зображений на могильній плиті французької королеви Анни Ярославни, дочки Ярослава Мудрого, — наголосив Сергій ГОРОБЕЦЬ, кандидат історичних наук, співробітник Українського інституту національної пам’яті. — У середньовіччя в Україні виникли й інші герби: Золотий Лев, козак з мушкетом (інша назва «лицар із самопалом»), Архангел Михаїл. Проте, саме тризуб найкраще поєднує сучасність і давню минувшину, забезпечує зв'язок століть та епох».

«З постанням нашої держави — Української Народної республіки в листопаді 1917 року, та проголошення її незалежності 22 січня 1918 року гостро стало питання щодо державного гербу. Яким він має бути? 25 лютого 1918 року на засіданні Малої Ради Української Центральної Ради був затверджений саме тризуб як герб УНР. Він переміг всі інші пізніші символи. Звертає увагу, що під час Української революції 1917-1921 років було випробувано кілька моделей національної державності. Проте, тризуб непохитно залишався. Впродовж всіх наступних буремних подій 20-го століття він був символом нашої свободи, соборності, боротьби за державну незалежність. Тому цілком природньо, що після відновлення самостійної держави вже 19 лютого 1992 року парламент затвердив «тризуб як малий герб України, вважаючи його головним елементом великого герба України». З 2014 року тризуб символізує також непохитну волю нашого народу збройно відстояти у війні з російським агресором свободу і незалежність», — повідомив Сергій БУТКО, співробітник Українського інституту національної пам’яті.

ОРГАНІЗАТОРИ заходу: Український інститут національної пам’яті, Чернігівський обласний молодіжний центр за сприяння Чернігівської облдержадміністрації.
ВІДЕОЗАПИС цієї гутірки можна подивитися за посиланням: https://bit.ly/37l4St4

Олександр МАЙШЕВ,
член Національної спілки журналістів України






Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 1629 | Теги: Чернігів, Державний Герб, тризуб | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar