реклама партнерів:
Головна » 2023 » Липень » 18 » В області збільшено покриття українського телебачення. Попереду — охоплення всіх «білих плям»
21:51
В області збільшено покриття українського телебачення. Попереду — охоплення всіх «білих плям»
В області збільшено покриття українського телебачення. Попереду — охоплення всіх «білих плям» На Чернігівщині, як і по всій Україні, триває тестове мовлення цифрової телемережі МХ-7. Це — безоплатний додатковий пакет каналів цифрового ефірного ТБ. Нині для прийому доступно 9 програм. Тобто, це — те саме цифрове телебачення, до якого ми звикли, але з деякими відмінностями. Зокрема, інфраструктура перебуває у державній власності, а сигнал транслюється на хвилях метрового діапазону, що дозволяє краще оминати перешкоди.

Чим запуск MX-7 корисний жителям області та навіщо це взагалі потрібно – пояснили спікери під час брифінгу в медіацентрі ОВА.

За словами заступника директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Валерія Сорокіна, це розв’язання однієї із загроз інформаційної безпеки. Питання – не нове, адже його історія розпочалася понад десять років тому, коли в Україні розгорнуто перше загальнодержавне цифрове телерадіомовлення. Тоді ж на практиці виявилося, що новозбудована мережа мала меншу зону покриття, ніж старі передавачі аналогового телебачення. Тобто для жителів деяких територій відповідний сигнал був недоступним. На Чернігівщині таких плям було декілька, передусім у прикордонні.

Обласна державна адміністрація, співпрацюючи з представником Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у Чернігівській області, неодноразово надавала центральним органам влади пропозиції щодо можливого вирішення ситуації. Частину — реалізовано; одна з них — якраз створення державного мультиплекса.

Тож нині готується до введення у дію загальнонаціональна цифрова багатоканальна телемережа MX-7, будівництво якої розпочалася у 2022 році. Роботи проводить Концерн радіомовлення, радіозв’язку та телебачення (входить до сфери управління Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України).

Як розповів директор Чернігівської філії Сергій Ковальов, мультиплекс будувався за власні кошти Концерну РРТ. Безпосередньо процес ускладнений бойовими діями, які впливають як на логістику (насамперед доставлення та монтаж обладнання), так і безпеку самих фахівців.

«Умовно кажучи, це перший етап. Зараз мовлення здійснюється з наявних передавачів. Одночасно триває зведення (на одних локаціях – підготовчі роботи, на інших – уже збір конструкцій) чотирьох додаткових телекомунікаційних веж, з них три — у прикордонні. До осені ці роботи мають завершитися. Самі ж вежі будуть включені у систему мультиплекса MX-7. Тільки тоді зможемо сказати, що практично вся територія області забезпечена сигналом українського цифрового телебачення», — зазначив Валерій Сорокін.

Втім результат уже помітний – збільшилося покриття українського телебачення в області.

Наскільки населення прикордонних громад має змогу переглядати вітчизняний контент, постійно перевіряє представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в області Ірина Сенченко. Приміром, останні моніторинги на Новгород-Сіверщині та Семенівщині показали, що місцевим жителям стали доступні канали тестового мовлення — там, де раніше сигналу практично не було. Правда, не всі ще знають про таку можливість. Тож наразі треба посилити інформаційну кампанію серед населення у прикордонні.

«Спілкуючись із жителями області, вже зараз бачимо зміни: там, де цифровий сигнал зовсім був недоступним (зважаючи в тому числі й на особливості місцевості), люди переглядають вітчизняні телеканали. Їхній перелік та кількість з часом можуть змінюватися, бо мережа працює в тестовому режимі – допоки не проведені конкурси Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення на постачання послуг. Прогнозовано, що до кінця року офіційно сформується пакетне наповнення і ми матимемо перелік телеканалів, які транслюватимуться», – сказала Ірина Сенченко.

Отже, хоча у мультиплексі MX-7 і транслюватиметься менше програм, ніж у старій мережі, побачити їх можна буде і там, куди досі сигнал вітчизняного наземного телебачення не досягав.
Нагадуємо: щоб прийняти сигнал нової телемережі, потрібні:
власне телевізор;
тюнер DVB-T2 (вбудовані у більшість сучасних телеприймачів; для телевізора старої моделі може знадобитися окремий тюнер-приставка);
телеантена (зовнішня чи внутрішня).

Потім просто запустіть режим автопошуку каналів у меню тюнера (якщо він окремий) чи телевізора. Як саме це зробити — вказано в інструкції до вашої моделі обладнання.

Щодо телеантен: найкраще для прийому телесигналу МХ-7 підійде антена метрового діапазону (наприклад, старі антени для прийому аналогового ТБ, які багато в кого збереглися) чи вседіапазонна (приміром, так звана «польська», дуже поширена у домогосподарствах).

На практиці, на невеликій відстані від передавача, сигнал можна прийняти і на дециметрові антени, а також на примітивні штирьові.

Чим далі ви від телевежі та чим більше перешкод на шляху до неї, тим гірший буде прийом на внутрішню (та, що стоїть у кімнаті) антену, незалежно від її типу. У віддалених населених пунктах краще використовувати антени зовнішні. І монтувати їх якнайвище.

Тюнер має бути стандарту DVB-T2. Якщо купуєте тюнер — переконайтеся, що його вихідні роз’єми підходять до вхідних роз’ємів вашого телевізора. Модель можна обрати будь-яку — на прийом телесигналу це не вплине.

Джерело: Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації




Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 1926 | Теги: Чернігівщина, тестове мовлення, телебачення | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar