реклама партнерів:
Головна » 2015 » Червень » 25 » Відкриття унікальної виставки Богородичних ікон
11:04
Відкриття унікальної виставки Богородичних ікон
Відкриття унікальної виставки Богородичних ікон У приміщенні Колегіуму (на Валу) 26 червня, у п’ятницю, о 12.00 відбудеться відкриття виставки Богородичних ікон із колекції Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

Частина ікон представлена в експозиції вперше. Вони могли бути втраченими назавжди. У період войовничого атеїзму ці ікони знаходили у жахливому стані — потріскані, обдерті, побиті, із значними втратами левкасу, паволоки і фарбового шару, пошкоджені шашелем. Завдяки старанності та професійному вмінню київських і чернігівських реставраторів ікони-святині відроджені. І їх тепер зможуть побачити тисячі мешканців та гостей нашого міста.

На виставці привертають увагу чудотворні ікони Чернігівщини, зокрема, Троїцько-Іллінська, Домницька, Ладинська. «Богородиця Ладинська» походить з Ладинського Покровського дівочого монастирі, розташованого біля міста Прилуки Чернігівської області. Як свідчить напис на іконі, вона датується 1848 р. Вона написана на полотні (яке, певно згодом, було приклеєне до дошки), значних розмірів (87х63 см), тобто була храмовою. Поясне зображення Богородиці з Ісусом Христом на руках (тип Одигітрії) — урочисто монументальне, статичність образів підкреслюють пишні корони, які увінчують обидві постаті. Певна спрощеність іконографічної схеми, декоративність яскравих, локальних кольорів, репрезентативність незворушних образів, їх піднесена ідеалізація, наявність елементів національного одягу (Ісус Христос одягнутий в білу сорочечку з комірцем, зав’язаним червоною стрічкою) свідчать про вплив народної естетики на художню структуру ікони, про те, що її писав майстер, близький до народних кіл.
В експозиції представлені образи Богородиці — найпоширеніші та найулюбленіші іконописні образи в Україні. Багато поколінь наших предків утілювали в цьому образі ідеал жінки — вірної захисниці, доброї і дбайливої матері, заступниці людей. Культ Богородиці сформувався в V ст. н.е., своїм корінням він сягає в далеке минуле землеробських племен, які шанували жіночі божества землі та родючості. З образом Богородиці народ пов’язував свої надії на краще життя, приписував йому чудодійну силу.
Ікони, які експонуються на виставці, різноманітні як за стилем та манерою виконання, так і за рівнем професіональної майстерності. Вони репрезентують різні епохи та стилі: передусім привертають увагу барокові, величні образи Богородиці XVIII ст., з реалістичними, українізованими рисами, у пишних мафоріях на тлі тисненого орнаменту. Ікони ХІХ ст. більш стримані та засвідчують вплив домінуючих на той час стилів класицизму та романтизму.
Основна мета виставки — показати самобутні традиції ікономалярства Чернігівщини, у їх розвитку впродовж XVIII — початку ХХ ст.

Запрошуємо чернігівців та гостей столиці ознайомитися з унікальною експозицією Богородичних ікон!

Джерело: «Чернігів стародавній».







Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 1221 | Теги: Чернігів стародавній, чудотворні ікони, Богородичні ікони | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar