реклама партнерів:
Головна » 2020 » Квітень » 6 » Вийшла книга про всі, навіть уже неіснуючі, населені пункти Корюківського району
11:04
Вийшла книга про всі, навіть уже неіснуючі, населені пункти Корюківського району
Вийшла книга про всі, навіть уже неіснуючі, населені пункти Корюківського району Корюківський історичний музей отримав свіжонадруковану книгу «Історія населених пунктів Корюківського району». Її автор – науковий співробітник музею Андрій Науменко.
Більше про саму книгу і її автора – знають Сусіди.Сіту.

Про книгу
Свою семирічну працю, яка побачила світ цьогорічного березня, Андрій Науменко назвав лаконічно - «Історія населених пунктів Корюківського району Чернігівської області».
Каже, у ній – історичні відомості про всі до єдиного населені пункти Корюківщини. Від великих – до маленьких і вже неіснуючих. Таких як Теребище, Золотницьке колишньої Лупасівської сільради (нині це землі Охрамієвицької сільської ради), Жуковичі (нині - землі Будянського старостинського округу) та ін.

При підготовці матеріалів автор використовував різні джерела. Зокрема, звертався до Державного архіву Чернігівсьої області, Центрального державного історичного архіву України у м. Києві, Чернігівської обласної наукової універсальної бібілотеки ім. В.Г. Короленка, Національної бібліотеки України ім. В.І. Вернадського.

Активно використовував місцеві фонди - Корюківського історичного музею, матеріали районної бібліотеки (нині – Корюківська публічна бібліотека), а також інтернет-ресурси та спогади очевидців.

Андрій Науменко сім років працював над матеріалами, а потім ще рік – над компонуванням книги
Директор музею Людмила Бабич повідомила Сусідам.Сіту, що книга вийшла тиражем 200 примірників. Надрукована вона у чернігівському видавництві «Десна Поліграф» коштом Корюківської міської ради. Вартість проєкту – близько 30 тисяч гривень.

Найстаріше село
За сім років роботи над книгою авторові і самому довелося дізнатися багато цікавих відомостей та історичних фактів про Корюківщину. Наприклад, про найстаріше село на Корюківщині – Домашлин.

Встановлено, що Домашлину близько 600 років, а може й більше. Перша згадка про це село датується серединою 15 століття.

У Домашлині було 40 дворів – більше, ніж у тогочасній Сосниці! - Андрій Науменко
Домашлин був центром великої волості, територіально – більшої, ніж сучасний Корюківський район.

Наймолодші села на Корюківщині – ті, які заселялися у 1920-1930 роках. Серед них Рибинськ, Майбутнє, Новоселівка, Паростівка та ін.

Презентація книги відтермінувалася на невизначений період через загальнодержавний карантин. Але вона обов`язково відбудеться – стверджують у Корюківському історичному музеї. Примірники книги обов`язково надійдуть у бібліотеки Корюківщини.

Про автора
Андрію Науменку – 43 роки. Родом з сусіднього району, міста Семенівки. За фахом - вчитель історії та народознавства. З 1998 по 2009 рік Андрій Миколайович вчителював у Брецькій ЗОШ І-ІІ ст. на Корюківщині.

Останні сім років працює науковим співробітником Корюківського історичного музею. Разом з сім`єю проживає у Корюківці. Батько трьох дітей – двох студентів і школярки.

Андрій Миколайович вдячний усім, хто причетний до виходу у світ книги «Історія населених пунктів Корюківського району Чернігівської області». Визнає: найважчим був останній рік, коли зібрані матеріали треба було скомпонувати у книжку.

Дуже допомагали мої колеги, вдячний їм усім - Андрій Науменко
Дякує Андрій директору музею Людмилі Бабич, яка займалася пошуком фотоілюстрацій. І своїй дружині Тетяні, філологу за фахом, яка активно правила мої нариси, особливо перші.

Нині Андрій Науменко працює над новим проєктом, який, можливо, колись теж набуде друкованої форми, - історія Киселівської сотні 18 століття.



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 551 | Теги: Корюківський район, Андрій Науменко, історія | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar