реклама партнерів:
Головна » 2016 » Січень » 27 » За минулий рік Чернігівщина спожила менше газу майже на 18%
18:59
За минулий рік Чернігівщина спожила менше газу майже на 18%
За минулий рік Чернігівщина спожила менше газу майже на 18% В 2015 році на Чернігівщині зафіксовано рекордне падіння обсягів споживання і розподілу природного газу. Так, протягом 12 місяців споживачі використали 586 млн кубометрів, що на 17,9% або на 127,6 млн м куб. менше порівняно з 2014 роком.

Внаслідок падіння обсягів газоспоживання ПАТ «Чернігівгаз» скоротив транспортування блакитного палива, через що за рік компанія недоотримала близько 48 млн грн планової тарифної виручки. Це самі ті кошти, які мали б бути спрямовані на реалізацію програм з модернізації газорозподільної мережі Чернігівської області.

Газотранспортна система, як об`єкт підвищеної небезпеки, незалежно від обсягів прокачування газу, потребує постійного контролю за її станом і функціонуванням. Поступове збільшення протяжності мереж потребує додаткових витрат на розвиток і обслуговування, а старіючі газогони – капіталовкладень в поточні та капітальні ремонти.

За підрахунками фахівців компанії, для налагодження ситуації, обсяги тарифного фінансування потрібно збільшити щонайменше в 1,5 рази. На сьогодні ПАТ «Чернігівгаз» за прокачку одного кубометра газу отримує 86 копійок, при вартості газу для населення до 7,188 грн за кубометр.

На сьогодні близько 20% газових мереж регіону експлуатуються понад 25 років. Окрім цього, лише за останні 3 роки протяжність газопроводів збільшилася майже на 300 км. Витрати на утримання і обслуговування мереж з року в рік збільшуються, натомість падіння обсягів споживання зменшує тарифну виручку, що в свою чергу не дає змоги планомірно виконувати роботи. «Втім, не залежно від обсягів протранспортованого газу, відповідальність за безперебійне і безаварійне газопостачання була і буде покладатися на газорозподільну організацію», - зазначив головний інженер ПАТ «Чернігівгаз» Олександр Качкарда.

Найбільше споживання скоротило населення – минулого року побутовим споживачам розподілено на 95,6 мільйонів куб. м менше газу, чім в 2014 році (скорочення склало 23,7%,). Промислові підприємства зменшили використання газу майже на 15,4 мільйонів куб. м (15,5%), теплопостачальники – на 12,9 мільйонів кубометрів або 7%, бюджетна сфера – на 3,4 мільйони куб. м або на 14,3%.

Нагадаємо, за останні 5 років обсяг споживання природного газу на Чернігівщині з майже 1 мільярду куб. м впав до 586 млн куб. м. Прогнозований обсяг розподілу газу на 2016 рік – 571 млн кубометрів.

Свириденко Наталія Олександрівна
Фахівець із зв`язків з громадськістю




Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 901 | Теги: газопостачання, Чернігівгаз | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar