реклама партнерів:
Головна » 2024 » Серпень » 26 » За втручання прокурора об’єкт культурної спадщини «Садиба Катериничів» буде включено до Державного реєстру нерухомих памяток України
20:36
За втручання прокурора об’єкт культурної спадщини «Садиба Катериничів» буде включено до Державного реєстру нерухомих памяток України
За втручання прокурора об’єкт культурної спадщини «Садиба Катериничів» буде включено до Державного реєстру нерухомих памяток України У ході реалізації повноважень з представництва інтересів держави в суді встановлено, що до органу охорони культурної спадщини – Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації з часу взяття на облік у 2011 році не надано пропозицій щодо занесення обєкту культурної спадщини, розташованого в м. Бобровиця – «Садиба Катериничів», що складається із садибного будинку Катериничів та парку – до Державного реєстру нерухомих памяток України.
На усунення порушень, прокурором подано позов до Чернігівського окружного адміністративного суду з вимогою визнання бездіяльності уповноваженого органу протиправною та зобов’язання вжити заходів до занесення обєкта культурної спадщини «Садиба Катериничів» до Державного реєстру нерухомих памяток України.
Ухвалою судді Чернігівського окружного адміністративного суду від 18.06.2024 позовну заяву прийнято до розгляду.
Зважаючи на обґрунтованість позовних вимог прокурора, відповідачем у добровільному порядку направлено відповідні відомості разом із оновленою обліковою документацією на вказаний об’єкт культурної спадщини до Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА для розгляду на консультативній раді з питань охорони культурної спадщини, що є складовою процесу включення пам’ятки до Державного реєстру нерухомих памяток України.
У зв’язку з добровільним виконанням вимог прокурора, ухвалою суду від 16.08.2024 провадження у справі закрито.
Подальша робота з цих питань триває.

Довідково: «Садибний будинок» споруджений у 1895 році П.П. Катериничем за проектом відомого архітектора, академіка архітектури С.М. Лазарева-Станищева з червоної іменної цегли, а стіни прикрашені об’ємними симетричними фігурами. Поряд з будинком розташований великий розкішний парк.
Петро Петрович Катеринич (1856-1916 рр.) походив з відомого дворянського роду, був предводителем дворянства Козелецького повіту, мав спадкові родові помістя у м. Бобровиці та в с. Марківці Бобровицького (наразі – Ніжинського) району, збудував кінний і три цукрових заводи та фабрику. Частину своїх земель роздав селянам, а в садибі у с. Марківцях створив школу та бібліотеку для дітей. Його батько – Петро Андрійович Катеринич сприяв звільненню з кріпацтва Т.Г. Шевченка, який у лютому і квітні 1846 року гостював у с. Марківцях та написав 8 портретів родини Катериничів (4 з них знаходяться у музеї Т.Г. Шевченка в м. Києві).

Джерело: пресслужба Чернігівської обласної прокуратури



Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 1769 | Теги: прокуратура, Садиба Катериничів, пам'ятка, Чернігівщина | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar