реклама партнерів:
Головна » 2015 » Червень » 22 » Збірка «Чернігів європейський» візьме участь у конкурсі «Краща книга року»
17:45
Збірка «Чернігів європейський» візьме участь у конкурсі «Краща книга року»
Збірка «Чернігів європейський» візьме участь у конкурсі «Краща книга року» 18 травня у Чернігівській міській бібліотеці імені М. Коцюбинського відбулася презентація громадсько-політичного видання «Чернігів європейський. Повертаємо історичну пам’ять та справедливість», наданої на конкурс «Краща книга року – 2015». Про завдання нового видання розповів Сергій Черняков, відповідальний редактор видання, вчений секретар Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».
Презентація викликала живий інтерес та активне обговорення у присутніх. Яким чином відбудеться перейменування вулиць у Чернігові; на честь, яких визначних особистостей назвуть вулиці імені Павлика Морозова, Щорса, Комсомольська; яку назву носитиме кінотеатр Щорса; де буде розташований пам’ятник Героям Небесної Сотні, – це далеко не повний перелік запитань.
Згідно Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів та заборону пропаганди їхньої символіки» у Чернігові необхідно перейменувати понад 90 вулиць та провулків, у назвах яких використовується символіка комуністичного тоталітарного режиму. Відповідна комісія міськради вже розпочала роботу над цим складним питанням. Але до цієї справи треба долучитися і громаді міста. Тож, Сергій Черняков звернувся до бібліотекарів міста з проханням обговорити у колективах питання перейменування та повернення історичних назву вулиць Чернігова та надати свої пропозиції, поради.
Обласний конкурс «Краща книга року» проводиться з 1990-о року і з кожним роком набуває все більшої популярності. Його організатори: обласне управління культури, управління у справах преси та інформації облдержадміністрації, управління культури Чернігівської міськради та Чернігівська міська централізована бібліотечна система.
Збірка «Чернігів європейський. Повертаємо історичну пам’ять та справедливість» видано під егідою обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка, за сприяння та підтримки Чернігівської молодіжної громадської організації «Центр прогресивної молоді «Апельсин» і Чернігівської обласної організації Народного Руху України.
Мета збірника – допомогти суспільству і владі у справі проведення декомунізації Чернігова, як древнього українського міста, звільнитися від назв комуністичного тоталітарного режиму. Він адресований молоді, політичним і громадським діячам, посадовим особам, історикам, краєзнавцям та всім, хто щиро вболіває за європейське майбутнє України.

Олександр Майшев, член Національної спілки журналістів України.
Фото Олени Куннової.














Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 1131 | Теги: декомунізація, перейменування вулиць, Чернігів європейський | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar