реклама партнерів:
Головна » 2015 » Червень » 3 » Збірник матеріалів наукового форуму «Україна у Другій світовій війні: міфи і реальність»
16:46
Збірник матеріалів наукового форуму «Україна у Другій світовій війні: міфи і реальність»
Збірник матеріалів наукового форуму «Україна у Другій світовій війні: міфи і реальність» У травні 2015 року у Чернігові побачило світ нове наукове видання «Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції «Україна у Другій світовій війні: міфи і реальність» (до 70-річчя перемоги над нацистською Німеччиною)».
У збірнику представлені доповіді та наукові повідомлення наукової конференції, яку організували і 15 квітня 2015 року провели Український інститут національної пам’яті, Управління освіти і науки Чернігівської обласної державної адміністрації, Чернігівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського.
У вступному слові Віктора ДОВБНІ, доктора філософських наук, виконувача обов’язки ректора Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського, наголошено, що працівникам науково-педагогічної сфери необхідно навчити людину не маніпулювати інформацією, у даному разі з історичної галузі знань, а вміти творити культурну ситуацію, що породжує вміння працювати не лише з фактами, а зі смислами, тобто формувати новий тип мислення. Автор констатував: «Гегелева Максима «Тим гірше для фактів!» стала теоретичною підставою державної стратегії. У СРСР багато було зроблено для того, щоб викорінити раціональність як чинник суспільного життя. Проте, хоч як це не парадоксально, у ХХІ столітті ця настанова Гегеля продовжує працювати».
У доповіді Володимира ТИЛІЩАКА, кандидата історичних наук, заступника голови Українського інституту національної пам’яті, «Увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років – нові підходи у державній політиці національної пам’яті» підкреслив: «Довкола війни і перемоги над нацизмом була випродукувана системна міфологія, яка викривляла історичну реальність задля посилення власного ідеологічного домінування. Сформовані тоді міфи залишаються важливою складовою сучасної російської імперської пропаганди. Пропаганди, яка є складовою нинішньої інформаційної агресії проти України та українців. Вона, зокрема, має на меті, з одного боку, применшити участь українців у перемозі над нацизмом, звинуватити їх у співпраці із нацистським режимом, а з іншого – спровокувати в українському суспільстві політичний конфлікт на основі різного ставлення до подій війни». Він визначив складові нового формату відзначення Дня Перемоги, сутність якого: «Україна повинна переймати європейські традиції відзначення перемоги над нацизмом та завершення найкривавішої війни в історії людства. Головним у цьому є вшанування всіх жертв війни, пам’ять про загиблих вояків і цивільне населення. Слід зосередити увагу не на військових парадах, що є своєрідною формою пропаганди війни, а на допомозі ветеранам та вшануванні загиблих».
У доповідях та наукових повідомленнях дослідників з Українського інституту національної пам’яті, Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського, навчальних закладів Чернігівщини і Черкащини аналізуються та спростовуються радянські-російські міфи про Другу світову війну, їх насадження у сучасних російських підручниках, відсвітлюються різні аспекти історії війни в Україні і, зокрема, на Чернігівщині.

Сергій Бутко, Український інститут національної пам’яті



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 2520 | Теги: історія, Друга світова війна | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar