реклама партнерів:
Головна » 2010 » Січень » 24 » Зимова депресія. Як вижити і перемогти?
21:21
Зимова депресія. Як вижити і перемогти?
Зимова депресія. Як вижити і перемогти? Багато людей в осінньо-зимовий період страждають від депресії, спричиненої нестачею сонячного світла. Слабкість інсоляції (тобто брак сонечка в нашому житті) викликає слабкість, сонливість, дратівливість, апатію тощо. Найчастіше це спостерігається у жінок.
Депресія — штука підступна. Іноді вона маскується під низький тиск, респіраторні захворювання або інші нездужання (наприклад, як показує досвід, починаючи із жовтня, більшість жінок постійно мерзне, зігрітися просто неможливо, кожен вихід на вулицю супроводжується бажанням сховатися в ще більший шар одягу тощо). Спричинений такий стан недоліком гормону серотоніну, що виробляє організм під впливом світла.
Однак із цією бідою можна успішно поборотися і навіть перемогти її. Способи боротьби є різні.
1. Більше світла! Усі лампочки вдома і на роботі повинні світити якомога яскравіше.
2. Побільше яскравих фарб! У зимові дні носіть яскравий і світлий одяг, на ліжко постеліть яскраву білизну, на стіни повісьте яскраві картини, у вазу поставте соняшники (дарма, що штучні), а в меню обов’язково додайте апельсини або мандарини.
3. Не нехтуйте давно відомими способами збадьоритися — з’їсти щось смачненьке. Взимку ми якось автоматично переходимо на важку й шкідливу їжу. Боячись погладшати, відмовляємо собі в солодкому, а саме в холодну пору року і за поганого настрою воно ой як потрібне. Не забувайте і про вітаміни, але не у вигляді таблеток, а природні (капуста, цибуля, буряки, морква, часник, яблука зимових сортів тощо).
4. Боріться з перепадами температури. Існує два найпоширеніших способи: перший — загартовуйтеся й не носіть занадто теплого одягу. Другий — навпаки, кутайтеся тепліше, але, зайшовши в тепле приміщення або транспорт, в якому ви перебуватимете досить тривалий час, верхній одяг обов’язково знімайте.
5. «Увімкніть нюх»! Частіше вдихайте аромати, які вам приємні (кожен обирає індивідуально). Декому подобається аромат щойно змеленої кави. А хтось надає перевагу запахам ялиці, або ялівцю, чи цитрусових. Аромалампа вам допоможе підтримувати чудовий аромат, який тонізує і вселяє оптимізм.
6. Рух! Підступна депресія геть відбиває бажання рухатися. І потихеньку людина починає перетворюватися на той самий лежачий камінь... Не дозволяйте собі перетворитися на скам’янілість і проводьте більше часу в рухах: повертаючись із роботи, вийдіть із транспорту на одну зупинку раніше і пройдіться пішки; вихідні не просиджуйте біля телевізора чи комп’ютера, а проведіть цей час у парку, в лісі, біля озера тощо.
7. Нормальний нічний сон! Привчіть себе лягати спати до настання півночі (найкраще о 22-й годині), не засиджуючись напередодні за комп’ютером чи переглядаючи фільм, а випивши теплого молока чи чаю з медом.
8. Не піддавайтеся «зимовій самотності». Взимку друзі, товариші набагато рідше зустрічаються, що й зрозуміло: темно, холодно, на природу не поїдеш. Але хороше товариство — чудовий засіб від будь-якої депресії (особливо сезонної), і місць, де можна добре провести час, взимку аж ніяк не менш як улітку: від традиційних ковзанок і кафе до теплих і приємних лазень і саун. Посиденьок на кухні зі склянкою чаю і приємними розмовами теж ніхто не відміняв. Пам’ятаєте рекламний слоган? — «Треба частіше зустрічатися!» Це той самий рідкісний випадок, коли в рекламі поганого не радять.

Джерело: "Ваше здоров"я"



Категорія: Медицина | Переглядів: 1248 | Теги: депресія, медицина | Рейтинг: 3.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar