реклама партнерів:
Головна » 2008 » Листопад » 13 » Вечір пам’яті до 300-річчя оборони Батурина
21:35
Вечір пам’яті до 300-річчя оборони Батурина
Вечір пам’яті до 300-річчя оборони Батурина 13 листопада в Чернігівському обласному академічному українському музично-драматичному театрі ім. Т. Шевченка відбувся вечір пам’яті до 300-річчя оборони Батурина.
«Нескорена столиця, нескореного народу», - саме такими словами ведучі казали про гетьманську столицю.
На початку листопада 1708 року у Батурині російськими окупаційними військами було вчинено масову різанину українського населення, яку офіційна Москва трактувала як відплатну акцію за намір гетьмана І.Мазепи стати на бік шведського короля Карла ХІІ й таким чином продовжити боротьбу за незалежність України.
В ніч з 1 на 2 листопада 1708 року, внаслідок зради прилуцького полковника Івана Носа, московські солдати вдерлися до Батурина. Місцева залога та жителі оборонялися по-геройському.
Але сили були не рівними й дуже скоро російські війська перейшли до грабунків, підпалів і розправи з непокірними. У Батурині проти його оборонців було застосовано тактику "випаленої землі".
З метою придушення будь-якого спротиву князь Меншиков розпорядився нікого не щадити й убивати жінок, старих і дітей. Автор "Історії Русів" писав: "Вибив усіх їх до ноги, не милуючи ні статі, ні віку, ні самих найменших немовлят".

"Ми повинні пам’ятати історичні трагедії та усвідомлювати їх уроки, або знову їх переживати. Відродження Батурина — наш громадянський обов’язок", – відповідаючи на запитання ЗМІ, акцентував начальник управління культури і туризму ОДА Сергій МОЙСІЄНКО.

Серед присутніх на вечорі був голова облдержадміністрації Володимир ХОМЕНКО та багато інших посадовців обласної та міської влади.

Відкрив програму академічний камерний хор ім.Д.Бортнянського під керівництвом заслуженого діяча мистецтв, почесного громадянина міста Чернігова Любомира Боднарука, а також приймали участь духовий оркестр Чернігівського філармонійного центру фестивалів та концертних програм під керівництвом Анатолія Ткачука, заслужена артистка України Раїса Решетнюк, актори Чернігівськоого обласного академічного українського музично-драматичного театру ім. Т.Шевченка та обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм.

Джерело: Олександр МАЙШЕВ, управління культури і туризму облдержадміністрації, http://cult.gov.ua/news/2008-11-13-692



Категорія: ПОДІЇ | Переглядів: 1223 | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar