реклама партнерів:
Головна » 2015 » Лютий » 6 » Чернігівські фотохудожники відзначили виставкою ювілей своєї спілки
19:54
Чернігівські фотохудожники відзначили виставкою ювілей своєї спілки
Чернігівські фотохудожники відзначили виставкою ювілей своєї спілки 25 років – у 2014 році чверть століття виповнилося Національній спілці фотохудожників України. 5 лютого 2015 року у Чернігові у великому читальному залі обласної універсальної наукової бібліотеки імені В.Г. Короленка саме цій ювілейній даті було присвячено відкриття фотовиставки обласної організації Національної спілки фотохудожників України.
На звітній виставці представлено 40 творів 11 членів спілки та одного кандидата.
Символічно, що хоч тематика творів фотохудожників на виставці наскрізь актуальна й патріотична – присвячена Україні, чернігівцям і Чернігівщині, організатори все-таки створили окремий розділ Україні та її захисникам, рідним фронтовиків. От за що вони переживають, про що їхні думи.
Як ставляться чернігівці до місцевих фотохудожників, їхньої творчості? Нетерплячі вже з 15.00 знайомилися з виставкою, а через годину зал був вщент заповнений. Прийшла студентська та учнівська молодь, представники творчої, наукової інтелігенції міста, педагогічної спільноти, Українського інституту національної пам’яті, журналісти та члени спілки фотохудожників.
Під час відкриття заходу Інна Аліфіренко, директор Чернігівської обласній універсальній науковій бібліотеці імені В.Г. Короленка, нагадала про плідну співпрацю головної бібліотеки Чернігівщини з фотохудожниками, їхньою обласною організацією.
Микола Турчин, голова Чернігівської обласної організації Національної спілки фотохудожників України, окреслив здобутки творчості чернігівських фотохудожників за 2014 рік. Зокрема, він згадав про фотовиставку «Майдан – дорога вольності» у Польщі в міста Гданськ, персональні фотовиставки «Незвичайне в звичайному» Миколи Турчина в Хмельницькому музеї художньої фотографії, Віктора Кошмала до Дня журналіста та до Дня Української армії у Чернігові, проект Вадима Докторова «Watherland» у Києві (три з них в експозиції виставки).
Лідер фотохудожників Чернігівщини поінформував, що члени спілки провели акцію та аукціон виставкових творів. Виручені кошти були направлені на підтримку фронтовиків – захисників України.
Він повідомив приємну новину: на XXXIV Пленумі Національної спілки фотохудожників України приймальною комісією було прийнято в члени спілки чернігівського кандидата Інну Бурлак.
Ігорь Волосянкін, член спілки, повідомив про деякі сенсаційні подробиці їхньої виставки «Майдан – дорога вольності» у Польщі. Вона була представлена у музеї «Солідарність» міста Гданська вперше за всі 25 років її існування цієї установи. У цьому місці пам’яті, де зародився польський «Майдан», який очолив і звалив комуністичний режим, до приїзду чернігівців демонструвалася тільки музейна експозиція про події 1980–1990 років у Польщі. На чернігівській виставці були представлені світлини подій на Майдані Ігоря Волосянкіна, а портрети чернігівців, архітектуру та події показали на фотознімках Валерій Шайгородський, Микола Турчин та Віктор Кошмал. Організатором і спонсором виступив скульптор Геннадій Єршов, який таким чином започаткував дружбу творчих колективів північного воєводства Польщі та північної Чернігівської області України.
Фотохудожник відмітив, що польські друзі гостро переживають за українців і бажають їм миру та перемоги.
Дещо по-іншому почали чернігівці дивитися на рідне місто після виступу луганського фотохудожника Юрія Хромушина. Внутрішній мігрант, який пережив жах початку окупації російським агресором свого рідного міста і знайшов прихисток у гостинних фотохудожників у місті над Десною. Він поділився своїм враженням від міста: «Над Черніговом благодать».
Його твори теж представлені на цій виставці.
Високу оцінку творчості чернігівських фотохудожників дав Олександр Соломаха, журналіст, начальник відділу інформаційного забезпечення та зв’язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради.
Відомий чернігівський фотохудожник Віктор Кошмал не тільки представив свої твори в експозиції виставки, а також традиційно закликав талановиту молодь вчитися вловлювати неповторну мить життя.
Під час підведення підсумків відкриття виставки Микола Турчин подарував Інні Аліфіренко та її колективу чудову кольорову світлину «Бібліотека вранці», де зображена Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека імені В.Г. Короленка.

Сергій Бутко, Український інститут національної пам’яті























Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 1503 | Теги: фото, Чернігів, фотохудожники, Микола Турчин | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar