реклама партнерів:
Головна » 2024 » Січень » 8 » До відновлення об’єктів культури Чернігівська ОВА активно залучає міжнародних благодійників
19:25
До відновлення об’єктів культури Чернігівська ОВА активно залучає міжнародних благодійників
До відновлення об’єктів культури Чернігівська ОВА активно залучає міжнародних благодійників На Чернігівщині від початку повномасштабної війни зазнали руйнувань чи пошкоджень понад 130 об’єктів культури, дев’ять з яких – обласного підпорядкування. З-поміж останніх найбільше постраждали Обласна універсальна наукова бібліотека імені Софії та Олександра Русових, Чернігівська бібліотека для юнацтва, Чернігівський фаховий музичний коледж імені Л. М. Ревуцького (корпус № 2) та Обласний академічний український музично-драматичний театр імені Т.Г. Шевченка.
Саме про відновлення цих чотирьох закладів розповіли сьогодні спікери на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА.

«Оскільки державний та обласний бюджети спрямовані на безпеку та оборону, а також на відновлення критичної та соціальної інфраструктури, об’єкти культурної сфери відновлюються здебільшого коштом благодійників», – наголосила директорка Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА Людмила Замай.
Так, роботи у закладах обласного підпорядкування проводяться за підтримки Світового фонду пам’яток, Українського Аграрного Холдингу, Міжнародного фонду «Партнерство за сильну Україну», Французького агентства міжнародної технічної експертизи Expertise France, Центру допомоги мистецтву України (Німеччина), представництва Данської ради у справах біженців в Україні та інших донорів.
Людмила Замай розповіла, що вже повністю завершено відновлення навчального корпусу № 2 Чернігівського фахового музичного коледжу імені Л. М. Ревуцького. Будівля буда пошкоджена внаслідок ракетної атаки центра Чернігова 19 серпня минулого року. Для її відновлення, за сприяння ОВА, було залучено представництво Данської ради у справах біженців в Україні, яке виділило на поточний ремонт понад пів мільйона гривень. Відтак замінено 36 пошкоджених вікон та вхідні двері.



Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека імені Софії та Олександра Русових розташована у будівлі Дворянського та селянського поземельного банку. Це – пам’ятка історії та архітектури. Вона була пошкоджена 30 березня 2022 року внаслідок бомбардування міста. Того ж року з бюджету області виділено 366,5 тис. грн на ремонт покрівлі бібліотеки та 362,2 тис. грн – на заміну 12 вікон.
З подальшим ремонтом допоміг Український аграрний холдинг, якого залучено за сприяння Департаменту культури і туризму, національностей та релігій ОДА. Так, коштом благодійника – а це понад вісім мільйонів гривень – відновлено пошкоджену частину даху, встановлено 6 вікон та двері для аварійного виходу (з горища).
До слова, роботи такого масштабу тут проведені вперше за часи незалежності. Втім, це не фініш: коштом обласного бюджету – більш ніж 600 тисяч гривень – торік виготовлено науково-проєктну документацію для реставрації згаданого об'єкта. Документ пройшов експертизу. Вартість проєкту, куди входить реставрація фасаду, фундаменту, мереж електро-, тепло-, водопостачання та водовідведення, систем пожежної сигналізації, – 48 мільйонів гривень з розподілом на черги. Департамент культури спільно з комунальним закладом працює над залученням благодійних коштів для його реалізації.



У 2022 році вдалося вберегти від повної руйнації пам’ятку архітектури ХІХ ст. – Музей українських старожитностей Тарновського, відкритий у 1902 році (до слова, перший на теренах російської імперії). Тут з 1978 року розміщувалася бібліотека для юнацтва. Об’єкт, що вцілів за часів Другої світової війни, був майже повністю зруйнований 11 березня 2022-го внаслідок авіаційного бомбардування Чернігова.
Знову ж таки без благодійної допомоги не обійшлося – відгукнувся Світовий фонд пам'яток. Між організацією, що займається збереженням пам'яток історичної архітектури та культурної спадщини в усьому світі, та Чернігівською ОВА підписано два Меморандуми про взаєморозуміння. У межах першого проведені роботи щодо захисту будівлі від руйнації з бюджетом близько 35 тисяч доларів. Другий Меморандум (а це вже 192 тисячі доларів) передбачає стабілізацію автентичних елементів споруди, відновлення зовнішніх тримальних стін та нового постійного даху.
«На жаль, через об’єктивні обставини проєкт не вдалося реалізувати вчасно. Але роботи тривають. Сподіваємося, що їх вдасться виконати в повному обсязі. Після завершення пам’ятка почне слугувати і для громади міста, і для всієї області не лише як символ відродження, а й як об’єкт, що реалізує тяглість культурного життя. Ми також розглядаємо інші об’єкти в Чернігівській області як потенційні проєкти для грантової підтримки. Тут дуже сподіваємося на продовження співпраці з облдержадміністрацією», – сказала спеціалістка з кризових питань спадщини в Україні Світового фонду пам'яток Катерина Гончарова, долучившись онлайн.
Як запевнив представник підрядника ТОВ «КДК Інжиніринг» Олександр Кучеров, будівлю повністю стабілізовано: «зашиті» всі тріщини, підсилені всі конструкції, цегляні стіни відтворені в автентичній формі. Наразі тривають роботи з влаштування покрівлі – залишився лише фінальний монтаж металевого накриття, що буде зроблено за сприятливих погодних умов.
«При реалізації проєкту реставрації будівлі бібліотеки планується відобразити «відголос війни» шляхом візуалізації наявного пошкодження зовнішньої тримальної стіни. Тріщина в стіні не буде схована під шаром шпаклівки», – зауважила Людмила Замай.





Ще одна пам’ятка архітектури, яка опинилася під ракетним ударом ворога, – Чернігівський обласний академічний український музично-драматичний театр імені Т.Г. Шевченка.
За сприяння ОВА, Департаменту культури і туризму, національностей та релігій та Департаменту економічного розвитку ОДА для відновлення будівлі залучено Міжнародний фонд «Партнерство за сильну Україну», Французьке агентство міжнародної технічної експертизи Expertise France та Центр допомоги мистецтву України (Німеччина).
«Ми взяли на себе весь периметр вікон і дверей (ред.: 182 вікна, 25 вхідних та 85 внутрішніх дверей). На сьогодні роботи фактично завершені, залишилися деякі моменти по відкосах. Зараз плануємо діяльність Фонду на 2024 рік, зокрема вивчаємо можливість долучитися до розроблення проєктно-кошторисної документації на відновлення будівлі: не консервації, а вже реставрації», – зазначив регіональний координатор Міжнародного фонду «Партнерство за сильну Україну» у Чернігівській області Валерій Воробей.
Кошти на протиаварійні невідкладні консерваційні роботи, які мають закінчитися орієнтовно у березні, надало Французьке агентство міжнародної технічної експертизи Expertise France.
«Уже зараз розпочалися роботи, що убезпечать будівлю від подальшого руйнування, зокрема врятують центральну залу. Сподіваємося, що дане покриття зможе слугувати до побудови нового даху. Фактично роботи, що зараз виконуються, одна з перших активностей Expertise France, яку програма «Майдан» реалізовує у Чернігівській області. Однозначно – не остання. Передбачаємо й інші проєкти, в тому числі з відновлення та підтримки громад. Дуже важливо робити це у синергії, як зараз з Чернігівською ОВА та драматичним театром», – розповіла координаторка програми «Майдан Україна» Софія Олійник.
Представник головного підрядника ТОВ «КДК Інжиніринг» Олександр Кучеров додав, що наразі триває демонтаж уламків на даху, вентиляційних систем, похилих цегляних стін та перегородок, зняття згорілого шару утеплювача. Опісля – монтаж каркаса для утеплення та безпосередньо самого накриття.
Цей же підрядник виконує протиаварійні роботи всередині приміщення театру, профінансовані у розмірі 50 тисяч євро німецьким благодійним фондом «Центром допомоги мистецтву України» («Ukraine Art Aid Centre»). За словами Олександра Кучерова, відремонтовані вхідні дубові двері, змонтовані прохідні галереї, невдовзі почнеться відновлення стелі у глядацькій залі.
Результати зробленого в театрі та на інших об’єктах приємно вразили члена керівної команди німецького благодійного фонду «Ukraine Art Aid Centre» Йоганнеса Натана. Він сказав декілька слів про ситуацію в Німеччині, де відбувається скорочення бюджету по деяких напрямах. Пан Натан висловив сподівання (є певні позитивні сигнали), що допомога Україні у сфері культури продовжиться. Особлива увага приділятиметься саме проєктам реконструкції та відновлення пошкоджених пам’яток. Предметно можна буде говорити після затвердження бюджету у лютому.













Джерело: Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації




Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 1126 | Теги: відновлення, війна, Чернігів, культура | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar