реклама партнерів:
Головна » 2017 » Травень » 23 » Ікону Єлецької Божої Матері реставруватимуть в Чернігові
09:57
Ікону Єлецької Божої Матері реставруватимуть в Чернігові
Ікону Єлецької Божої Матері реставруватимуть в Чернігові Таке рішення прийнято після тривалих перемовин, до яких довелось долучатися й заступнику голови-керівнику апарату облдержадміністрації Наталії Романовій.

Початок дискусіям поклав неприємний інцидент: у ніч з 12 на 13 лютого у Петропавлівській церкві Єлецького монастиря сталася крадіжка — зникли золоті й срібні прикраси, залишені віруючими біля чернігівської чудотворної святині.

Але це виявилося не найбільшою проблемою. Крадії пошкодили ікону, і фахівці-реставратори після відповідних досліджень дійшли висновку, що вона потребує негайного професійного відновлення.

Реставрація — справа складна й копітка, вимагає особливих умов, обладнання та матеріалів, тож було запропоновано здійснити її у Києві, у Національному науково-дослідному реставраційному центрі Міністерства культури України. Але проти цього виступили віряни. Вони переконані, що цю святиню не можна вивозити за межі Чернігова, бо вона є оберегом міста.

Крім сакральної, Ікона Єлецької Божої Матері має ще й велику історичну та культурну цінність. Вона перебуває у власності держави і обліковується у Чернігівському обласному історичному музеї імені В.В. Тарновського, який за відповідним щорічним договором передає її у безкоштовне користування Чернігівському Єлецькому Свято-Успенському жіночому монастирю. Проте контроль за станом збереженості ікони та її цільовим використанням залишається у зоні відповідальності музею.

Тож питання де, коли й яким чином реставруватимуть одну з найцінніших реліквій Чернігівщини, вирішувалося шляхом довгих переговорів між керівництвом музею та представниками монастиря за участю реставраторів та Наталії Романової.

— Я рада, що нам нарешті вдалося досягти порозуміння, — зазначила заступник голови ОДА. — Адже надзвичайно важливо у наш час зберегти не лише безцінну пам’ятку нашої історії та культури, а й громадянський мир та спокій у суспільстві.

В результаті вже укладено два договори. Один — про передачу у тимчасове користування ікони від музею до монастиря. Другий — про забезпечення належних умов для здійснення реставраційних робіт. Його підписали директор історичного музею Сергій Лаєвський, настоятелька монастиря ігуменя Нектарія та представники Національного реставраційного центру. Найближчим часом має бути укладений третій — про фінансове забезпечення реставраційних робіт. Його підпишуть ігуменя Нектарія та реставратори. Тільки після цього розпочнуться відновлювальні роботи.

Скільки часу займатиме реставрація, поки не відомо. Адже фахівці мають ретельно дослідити стан ікони та якісно виконати свою роботу. Протягом місяця після її завершення Ікона Єлецької Божої Матері знову стане доступною для широкого загалу.

За інформацією Департаменту інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації.




Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 870 | Теги: Ікона Єлецької Богоматері, Чернігів, реставрація | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar