реклама партнерів:
Головна » 2017 » Листопад » 21 » Історик Сергій Леп’явко про футбол
14:04
Історик Сергій Леп’явко про футбол
Історик Сергій Леп’явко про футбол найближчому матчі на “Десну” та Чернігів чекає історичне протистояння: в гості до Сіверян приїде київське “Динамо”. Але це не перше протистояння в багатовіковій історії Чернігова та Києва. Про те, коли чернігівці вперше перемогли киян, історії та сьогодення ми поговорили з істориком Чернігова, доктором історичних наук Сергієм Леп’явко.

– Розкажіть про боротьбу Чернігова з Києвом. Коли перевага була саме за Черніговом?

– В історичному плані у часи Київської Русі Чернігів – молодший брат Києва. Вони нерозривні між собою. Деякі любителі історії Чернігова вважають, що саме Чернігів давніший від Києва, але якщо брати в політичному сенсі, то Київ був столицею всієї Київської Русі, а Чернігів – величезного Чернігівського князівства. Але сталася така ситуація, що у Києві до середини XI століття була своя династія київських князів, починаючі від князя Ігоря та до смерті Ярослава Мудрого, яка не пов’язана ні з якими регіональними престолами. Тому, якщо говорити про боротьбу між різними князями за Київ, то можна говорити про це, починаючі з часів Ярослава Мудрого та його дітей.

Перший випадок суперництва між Києвом та Черніговом припав на 1020-30 роки, коли, після смерті Володимира Хрестителя, його син, князь Ярослав Володимирович зайняв Київський престол, але у 1024 році у цю боротьбу увірвався князь Мстислав Володимирович. Тобто, боротьба йшла між двома братами. Мстислав Володимирович зайняв Чернігів, й фактично вигнав з Києва Ярослава. Той утік у Новгород, але повернувся з новгородською дружиною й варягами. Відбулася Лиственська битва, в якій Мстислав переміг київського князя Ярослава Володимировича. Тому, якщо говорити про статистику перемог та поразок, то битва під Листвином 1024 року – це перша перемога чернігівців над киянами.

Але склалася дуже цікава ситуація: Мстислав був переможцем, але Києва займати не захотів. Брати поділили Русь між собою, й наступні роки, до 1036 року, фактично правили Руссю як співправителі. У Ярослава був правій берег Дніпра, у Мстислава – Чернігів й всі землі по лівому берегу.

Після цього ситуація змінилася. Ярослав прислав до Чернігова свого сина Святослава, а перед смертю поділив Русі між дітьми. Його сини: Ізясляв, Всеволод та Святослав створили свої династії князів, які князювали як на місцевих престолах, так і боролися за владу у Києві. Тому з 1054 року можна говорити, що окремої династії київських князів не існувало. Ці династії заміняли одна одну. Тут статистику можна вести про те, хто й скільки разів кого перемагав. Тобто, говорити не про боротьбу київських князів проти чернігівських, бо київських князів, як династії, просто не існувало, а говорити про боротьбу чернігівських князів проти інших династій за Київ.

Якщо вести статистику на зразок футбольної, то чернігівські князі 7 разів займали київський престол. Якщо рахувати від 1054 року до монголо-татарської навали 1240 року, чернігівські князі правили Києвом 60-70 років. Найбільш успішним серед них був Святослав Всеволодович, який правив у 1074-1096 роках, тобто 32 роки. Це був останній князь Київської Русі, який так довго правив у Києві, користувався беззаперечним авторитетом та за його правління Київська Русь останній раз як ціла нероздроблена держава була дуже потужною у міжнародних стосунках.

Фактично, поза одним поколінням, у всіх поколіннях з середині XI до середини XIII століття були чернігівські князі, які потім ставали київськими князями.

– Якщо проводити паралелі з сьогоденням, чи є у Чернігова шанс знову покорити Київ, тобто чи зможе, на Вашу думку, «Десна» переграти «Динамо»?

– М’яч круглий і, я впевнений, що все залежить від настрою. Тому що рівень майстерності «Динамо» на сьогодні, на жаль, не такий як хотілося б, якщо міряти світовими мірками. З іншого боку, молодий запал «Десни», команди, якій хочеться утвердитися у футбольному світі України, наново відродивши славу чернігівського футболу, дає можливість конкурувати з «Динамо», принаймні, у цьому матчі. Якщо настрій гравців буде такий, як у багатьох чернігівських князів, які бажали взяти Київ, то «Десна» переможе.





Категорія: СПОРТ | Переглядів: 979 | Теги: Сергій Леп’явко, футбол, Десна ФК, Динамо Київ | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar