реклама партнерів:
Головна » 2019 » Липень » 1 » 1 липня. Екватор року!
06:31
1 липня. Екватор року!
1 липня. Екватор року! Ось і перше липня, ми на екваторі року! Розпочинається другий місяць літа, період ягід, грибів і масової косовиці сіна.
Цілком можливо, що свою назву він отримав від зібраного з липового цвіту меду «липця». Він вважається найкращим і найціннішим продуктом. Згодом в процесі уніфікації інших назв за аналогією (січень, квітень, травень тощо) давнє «липець» морфологічно транскрибувалося в «липень». Це сталося на початку ХХ століття. Паралельно з «липцем» вживалася назва «іюль», яку можна зустріти в творах українських письменників-класиків. Вона походить від імені давньоримського державного діяча Юлія Цезаря. Іноді липень називали ще «білень» (від пори, коли найбільше вибілювалося полотно), «грозовик», «дощовик», «косень».

В народі сьогоднішній день називали ще Ярилом. На Ярила сонце сповільнювало ходу, траплялися різні дива, в землі утворювалися діри, в які можна було побачити інший край світу, а то й взагалі – потойбіччя. Традицією було збиратися ввечері біля багаття й розповідати різні страшні історії.

З іменинами вітайте Леонтія, Іпата, Василя, Олександра, Сергія.

За матеріалами Укрінформ
Фото малюнку М. Пиноменка, Жнива в Україні.




Категорія: ЦІКАВИНКИ | Переглядів: 1073 | Теги: прикмети, народний календар, косовиця | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar