реклама партнерів:
Головна » 2009 » Червень » 10 » Історико-культурний заповідник «Качанівка» активно відроджується
18:26
Історико-культурний заповідник «Качанівка» активно відроджується
Історико-культурний заповідник «Качанівка» активно відроджується Через негаразди держава нині не може допомагати цій перлині садибної архітектури. Проте є політики і бізнесмени, які продовжують це робити. Нині в Качанівці планують відреставрувати головну алею. Її викладуть плиткою, а посередині вмонтують білу смугу. Вона нагадуватиме легенду про одне весілля, яке святкували в Качанівці.
Незабутні краєвиди «Качанівки» – справжня перлина палацово-паркового мистецтва. Це місце надихало багатьох митців та відомих діячів - Глінку, Гоголя, Куліша, Костомарова, Максимовича. Тривалий час садиба була в занепаді. Останні ж кілька років її активно відроджують. Допомагають політики та бізнесмени. Віце-спікер Микола Томенко – тут частий гість. Мріє повернути заповіднику аристократичний дух, аби Качанівка стала місцем інтелектуальних зустрічей еліти, як у в 19-му столітті.
Микола Томенко, заступник голови Верховної Ради: "Крок за кроком все будемо робити. І я думаю, що Качанівка буде однією із перлин саме такої аристократичної складової української культури. Бо бачите, в народній традиції в нас достатньо багато об’єктів залишилось, а в такій шляхетній, аристократичній складовій достатньо мало".
Сестри Тарновські, нащадки відомого роду, який володів садибою протягом дев’яноста років, нині живуть у Великобританії. Там вони створили фонд «Друзі Качанівки». На землю своїх пращурів тепер приїздять майже щороку.
Тетяна Хайн (Тарновська): "Дедушка был самый младший. Это сын Василия младшего. Это был наш дед, да. Так мы до 90-го года совсем не могли сюда ехать. И после 90-го года мы долго искали Качановку, и только в 98-м мы нашли".
Про Качанівку складено чимало легенд. Одна з них – про розкішне весілля дочки мільйонера-цукрозаводчика – господаря маєтку на початку ХХ століття.
Інна Шевченко, учений секретар заповідника «Качанівка»: "Весілля було влітку, то головна центральна алея від самого палацу до церкви протяжністю 350-400 метрів була буцімто всипана цукром. А що стоїло цукровому магнату, який володів 10-ма цукровими заводами всипати оцю алею цукром, для того, щоб життя молодих було солодким".
Микола Томенко хоче відновити і цю алею. Усі 400 метрів викладуть плиткою з білою смугою посередині, яка нагадуватиме цукор. У Качанівці сподіваються – це привабить молодят святкувати тут весілля в аристократичному дусі.

Наталя МОРОЗ
Джерело: ICTV, http://ictv.ua/ukr/news_culture.php?news_id=129502



Категорія: ЕКОЛОГІЯ | Переглядів: 1978 | Теги: Чернігівщина, природа, Качанівка, Томенко | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar