09:25 27 листопада. Церква вшановує апостола Пилипа | |
Нині в нас апостола Пилипа – одного з найближчих учнів Ісуса Христа. На Пилипа віряни, християни східного обряду, заговляються на Різдвяний піст, який здавна називали Пилипівкою або малою Чотиридесятницею. Він завжди починається 28 листопада і триває рівно 40 днів — 6 тижнів, завершуючись 7 січня Різдвом Христовим. Піст цей не такий суворий як Великий. Утримуватися треба тільки від м’ясних, молочних продуктів, яєць; натомість у суботу й неділю, а також на великі свята, наприклад на свято Введення в храм Пресвятої Богородиці (4 грудня), день пам’яті святителя Миколи Чудотворця (19 грудня), дозволяється риба й олія. У давнину, напередодні Пилипівки українці готували смачну обрядову вечерю – борщ, локшину, пиріжки, вареники, смажили м’ясо, зокрема птицю. За звичаєм, до батьків приходили вечеряти дочки з зятями, котрі недавно побралися, а також запрошували кумів та одиноких односельців. Залишки від вечері відносили нужденним. На заговини дівчата й хлопці організовували вечірку-складчину. Тим, хто не встиг заслати сватів і хто їх не дочекався, доводилося продовжити парубкування та дівування. В таких випадках казали: «Пилип не до всіх прилип». У цей час люди спостерігали за погодою. «Яка ніч у Пилипівку, – казали, – такий день у Петрівку», а «Якщо на Пилипівський піст лежить сніг, то він лежатиме до повені», себто буде холодною і сталою зима. «Іній на Пилипа – буде овес, як липа», «Хто святкує Пилипа, той буде голий, як липа». Іменинники нині Пилип, Григорій, Дмитро, Олександр, Олексій, Сергій. За матеріалами Укрінформ Фото з архіву "Чернігівського формату" | |
|
Всього коментарів: 0 | |