реклама партнерів:
Головна » 2021 » Березень » 4 » 4 березня 1990 року – перші демократичні вибори в Україні
09:41
4 березня 1990 року – перші демократичні вибори в Україні
4 березня 1990 року – перші демократичні вибори в Україні На чергових рухівських зустрічах на Мазепи, 4 в Чернігові йтиметься про перші за часів тоталітарного комуністичного режиму демократичні вибори до Верховної Ради УРСР та місцевих рад 4 березня 1990 року. Вони визначили шлях до незалежності України і були першим кроком на шляху становлення місцевого самоврядування в Україні.
У виборах до Верховної ради взяло участь біля 3 тисяч кандидатів, обрано 442 депутати, серед них 111 увійшли до парламенту, як представники демократичних сил, вони згодом створили опозиційну коаліцію «Народна рада» (її очолив академік Ігор Юхновський) на противагу комуністичній «Групі 239» (голова – Олександр Мороз).
На Волині, Івано-Франківщина, Київщині, Львівщині та Тернопільщині націонал-демократи здобули переважну більшість мандатів.
Найбільшого успіху було досягнуто у Львівській області: представники від Народного Руху України перемогли у всіх 24 округах.

На Чернігівщині найзапекліша боротьба точилася в м. Чернігові, де у ІІ тур пройшли Валерій Сарана – перший голова крайової організації НРУ (1990-1992) та Тетяна Яхеєва – кандидат економічних наук, викладач, доцент Чернігівської філії КПІ.
Тетяна Яхеєва стала єдиною жінкою й безпартійною народною депутаткою України у першому демократичному скликанні від Чернігівщини.

Одночасно з виборами до Верховної ради відбулися і вибори до місцевих рад. За їх підсумками у міськраді обласного центру було утворено демократичну депутатську групу «Чернігів», яка у 1990-1994 роках була однією з найвпливовіших і найбільш дійових гілок національно-демократичного руху на Чернігівщині.

Про перші демократичні вибори розповідатимуть: Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті; Володимир Ступак, народний депутат України IV скликання, голова Чернігівської обласної організації НРУ 1992-1999 рр.; Сергій Соломаха, депутат Чернігівської міської ради першого демократичного скликання (1990-1994 рр.), заступник голови обласної організації Руху.

Трансляція відбудеться 4 березня о 12.00 за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=ZG6g8LebDMQ&feature=youtu.be>



Категорія: ПОЛІТИКА | Переглядів: 6147 | Теги: вибори, історія, Народний Рух України, Чернігівщина | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar