реклама партнерів:
Головна » 2016 » Листопад » 17 » Благодійні внески у лікарнях: що це і «з чим їх їдять»?
19:56
Благодійні внески у лікарнях: що це і «з чим їх їдять»?
Благодійні внески у лікарнях: що це і «з чим їх їдять»? Напевно, кожен житель Чернігова, хоча б раз у своєму житті, стикався з благодійними внесками у закладах охорони здоров’я міста. Громадська організація «Інститут аналітики та адвокації» з минулого року намагається запровадити практику прозорості таких благодійних внесків.

Так, за сприянням громадських активістів шість із дев’яти лікувальних закладів міста звітують про благодійні надходження та куди саме вони витрачаються. Також, п’ять лікарень, які є підзвітні міській раді, уклали договори із благодійними фондами, через які і поступають гроші до лікарень А саме, міські лікарні №1, №2, №3, міський пологовий будинок та міська стоматологічна поліклініка. У міській лікарні №4 працює лікарняна каса.

Загалом, благодійні внески йдуть на ті потреби лікарень, які не передбачені державним, міським або обласним бюджетами. Зокрема, на купівлю медикаментів, обладнання та технічне обслуговування цього обладнання.

Як розказала заступник начальника Управління охорони здоров’я Чернігівської міської ради Ольга Малець, у наших реаліях, медицина не здатна «виживати» за бюджетний кошт, а саме, за державну медичну субвенцію та видатки з міського бюджету. Медична субвенція, на сьогоднішній день, складає 75%, а кошти міського бюджету – 25%. Але, і субвенція і кошти міського бюджету покривають мінімальні потреби галузі медицини лише на 56%.

Саме тому і передбачений механізм залучення додаткових коштів через благодійні внески.

За словами Малець, у 2015 році лікувальні заклади Чернігова отримали додаткових надходжень у сумі 32 мільйони гривень, а станом на сьогоднішній день, за 2016 рік – 34 мільйони гривень. Ці кошти розподіляються між залученими коштами за надання платних послуг (20,5%) та благодійними внесками (71%). В свою чергу, благодійні внески бувають не лише у грошовому вигляді, а й у вигляді медикаментів, дороговартістного обладнання і т.п.

Благодійні внески можна сплачувати як одразу у лікарнях, так і перераховувати на рахунки або лікарні, або благодійного фонду, які діють на їх території.

Найголовніше, на чому наголосила Ольга Малець, жителі міста не повинні давати благодійні внески на руки медичним працівникам, або іншому персоналу закладу, якщо хочуть, аби ці кошти йшли на допомогу лікувальному закладу, а не у кишеню персоналу. Тому, у кожній лікарні є каса банківської установи, через яку і можна перерахувати кошти.

Відзначимо, що відтепер, кожний заклад охорони здоров’я міста, у доступному для всіх громадян куточку, вивішує інформацію про надходження благодійних внесків та напрямки їх використання. Окрім цього, на сайті управління є розділ, присвячений внескам.

Як наголосив Володимир Фаль, головний лікар Чернігівської міської лікарні №2, ці благодійні внески існують не від хорошого життя. «Ми вимушені із простягнутою рукою просити допомоги»,- каже він.

За словами Фаля, у 2016 році на 100%, за рахунок субвенції та міського бюджету, забезпечені лише виплата заробітної плати лікарям та оплата комунальних послуг. По всім іншим потребам лікарні коштів не вистачає.

Віктор Янголь, головний лікар Чернігівської міської лікарні №3, відзначив, що за рахунок благодійних внесків і діяльності благодійних фондів, лікарні мають можливість купувати б/у обладнання, адже за бюджетні кошти його купувати не можна.

Регіональний координатор ГО «Інститут аналітики та адвокації» Тетяна Романова наголосила, що наразі йдуть перемовини щодо впровадження такої практики прозорості і звітування по благодійним внескам по всій території Чернігівської області.

За впровадження такої практики висказалася і заступник начальника Управління охорони здоров’я ОДА Алла Здор. За її словами, процес створення благодійних фондів та території лікувальних закладів області вже розпочався і наразі створено вже сім. Звіти за використання коштів по лікувальним закладам області та районів, поки що, можна продивитися на сайтах закладів, якщо такі є.

Джерело: Чернігівщина: події і коментарі



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 832 | Теги: медицина, благодійність, Хабар | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar