реклама партнерів:
Головна » 2015 » Травень » 13 » Чергова пенсійна реформа: всі пенсії призначатимуть за єдиним законом
21:19
Чергова пенсійна реформа: всі пенсії призначатимуть за єдиним законом
Чергова пенсійна реформа: всі пенсії призначатимуть за єдиним законом Уряд України планує здійснити комплексну реформу системи пенсійного забезпечення в Україні шляхом переходу на єдиний принцип визначення розмірів та нарахування всіх видів пенсій, надбавок, підвищень та доплат до них за одним законом.
Законопроект України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та єдиних принципів нарахування пенсій» розроблявся із залученням центральних органів виконавчої влади (розробники Мінсоцполітики та Пенсійний фонд України), народних депутатів України, соціальних партнерів (Федерація роботодавців та Федерація професійних спілок України), громадських організацій, зокрема Проекту реанімаційних реформ, USAID, міжнародних експертів, науковців, представників асоціацій учасників системи недержавного пенсійного забезпечення та ін.

У разі прийняття законопроекту пенсії виплачуватимуться з трьох джерел:
- солідарної системи;
- накопичувальної системи;
- системи недержавного пенсійного забезпечення.

Передбачається удосконалення функціонування солідарної системи, зокрема скасування спеціальних пенсій (крім спеціальних пенсій для військовослужбовців), звільнення солідарної системи від невластивих для неї виплат.

З 1 січня 2016 року пенсія державним службовцям, працівникам органів місцевого самоврядування, податківцям, митникам, прокурорам, суддям та науковим і науково-технічним працівникам призначатиметься на загальних умовах. Спеціальні пенсії, призначені до 1 січня 2016 року, будуть виплачуватись у розмірах, визначених законодавством, яке діяло до зазначеної дати.
Крім того, з 1 січня 2016 року вказані вище категорії працівників сплачуватимуть підвищену ставку внеску (2,5% від зарплати), яка буде надходити до накопичувального пенсійного фонду. За сплату внесків передбачається виплачувати при виході на пенсію за віком разову компенсацію за стаж державної служби не менше 10 років, наявний в особи на 1 січня 2016 року.
Накопичувальну пенсійну систему планується запровадити з 1 січня 2017 року. Обов’язковому страхуванню в накопичувальній пенсійній системі підлягатимуть особи до 35 років. Водночас застраховані особи, яким станом на 1 січня 2017 року виповниться не більше 55 років, матимуть право добровільно до 1 січня 2018 року взяти участь у накопичувальній системі пенсійного страхування.
Розмір внеску у 2017 році становитиме 2% та щороку збільшуватиметься на 1%, до досягнення 7% у 2022 році, у подальшому цей відсоток залишатиметься незмінним. По мірі збільшення розміру внеску для застрахованої особи, починаючи з 2018 року, відповідно зменшуватиметься розмір єдиного внеску для роботодавця.

Законопроектом визначено також категорії учасників професійної пенсійної програми.
Ця програма дозволить формувати заощадження, якими особа зможе скористатися до досягнення загального пенсійного віку.

Джерело: Кадровик



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 1062 | Теги: законодавство, пенсійна реформа, пенсії | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar