реклама партнерів:
Головна » 2022 » Серпень » 12 » Чернігів: мешканці, представники місцевої влади та історики обговорили перейменування однієї з вулиць
20:28
Чернігів: мешканці, представники місцевої влади та історики обговорили перейменування однієї з вулиць
Чернігів: мешканці, представники місцевої влади та історики обговорили перейменування однієї з вулиць 10 серпня у Чернігові проведено виїзну робочу зустріч мешканців вулиці Декабристів з членами групи при Управлінні культури та туризму Міської ради щодо перейменувань топоніміки з метою подолання тоталітарної та російської імперської спадщини.
«Ми почули ваше небажання нової назви вулиці, яку запропонувала робоча група фахівців як історичну. Наша позиція, насамперед, якщо є можливість, відновлювати в назвах вулиць нашого понад 1000-літнього міста історичні назви. Звичайно, що не експерти і мешканці приймають остаточне рішення щодо перейменування, а сесія ради. Проте, завжди важливо разом обговорити варіанти, знайти таку спільну позицію, щоб запропонувати депутатам», — так почав обговорення Олександр Шевчук, начальник Управління культури та туризму Чернігівської міської ради.
«У радянський час назва вулиці Декабристів нав’язувалася відповідно комуністичної ідеології як передтеча майбутнього більшовицького перевороту та захоплення влади. Вона входила до обов’язкового кола назв вулиць населених пунктів України та інших територій комуністичної імперії. Декабристський рух виступав тільки за оновлення та відповідно зміцнення Російської імперії за зразками імперій Західної Європи кінця 18-го і початку 19-го століть. Він був проти свободи, самовизначення народів цієї імперії. Таким чином, ця назва відноситься до топонімів, що звеличують, увіковічують, пропагують або символізують російську державу-окупанта, її минуле. Отже, маємо позбавитися від цього топоніма в публічному просторі», — нагадав про причину перейменування Сергій Бутко, член робочої групи при Управлінні культури, представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області.
«Чому робоча група запропонувала нову назву Вашої вулиці «Чорторийський яр»? Дуже просто: з XVIII століття на північній околиці Чернігова місцевість відома як «Чорторий». Через Чорторийські яри проходила Шосейна вулиця, яка зараз має назву проспект Миру. Через «Чорторийський рівчак» був збудований дерев’яний Чорторийський міст. Ваша вулиця була прокладена тільки в 1950-х роках з назвою «1-й Чорторийський яр». А в 1960 році комуністична влада її перейменовала відповідно рознарядки до святкування 135-річчя повстання декабристів. Таким чином, робоча група запропонувала повернення первинної історичної назви», — повідомив С. Бутко.
Мешканці одностайно і гаряче висловилися проти цієї історичної назви, бо там згадується «чорт». Цікаво, що це небажання об’єднало як віруючих, так і невіруючих…
Члени робочої групи з розумінням сприйняли позицію мешканців і організували обговорення у пошуках пропозиції нової назви. Знову і знову вони нагадували, що не можна називати вулиці на честь живих людей, а тільки тих, хто вже пішов у засвіти.
«Дякуємо за активну та свідому позицію. Сьогодні Ви висловили кілька пропозицій: на честь загиблих Героїв російсько-української війни, «Миролюбна» або «Світла», або «Солов'їна», або на честь одного зі святих. Просимо Вас впродовж тижня дійти до спільної думку та дати пропозицію до робочої групи», — підсумував результати виїзної робочої зустрічі Олександр Шевчук.

Сергій Горобець, Український інститут національної пам’яті



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 1639 | Теги: Чернігів, перейменування вулиць, дерусифікація, Декабристів | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar