реклама партнерів:
Головна » 2016 » Травень » 5 » Чернігівець Сергій Муха обирав між шахами, історією та журналістикою
21:35
Чернігівець Сергій Муха обирав між шахами, історією та журналістикою
Чернігівець Сергій Муха обирав між шахами, історією та журналістикою Наш співрозмовник – шахіст Сергій Муха. Вихованець ДЮСШ по шахам і шашкам ФСТ «Україна», чемпіон Чернігова 2012, 2014, 2015 років, нещодавно отримав звання майстра спорту. Поточний рейтинг – 2200.

Захоплюється музикою, історією. Навчається в чернігівському педуніверситеті, планує працювати тренером у чернігівській КДЮСШ-1, тобто професійно займатися шахами.
- Я цілком серйозно думав в якийсь момент пов’язати своє життя з історією, батьки бачили в мені журналіста, але все таки обрав шахи, – пояснює Сергій Муха. – Дідусь навчив мене грати в 5 років. Ходив у шахову школу на П’ятницькій, моїм тренером був Куценко Юрій Дмитрович, до більш високих вершин підводив Гук Ілля В’ячеславович, а зараз такий вік, що я вже сам займаюся активно, граю в турнірах.

Із своїх перемог Сергій виокремлює міжнародний турнір у Мукачево в 2012 році, де він мав лише 23-й рейтинг і ніяк не входив до числа головних фаворитів.
- Там я фінішував першим. А менш ніж за місяць поїхав на чемпіонат України серед юнаків до 18 років, там по рейтингу був взагалі 30-й. І мені вдалося фінішувати п’ятим. Оце, мабуть, мої найбільш вагомі досягнення.

Минулої осені С. Муха втретє виграв чемпіонат міста. У Чернігові сьогодні це чи не єдине змагання серйозного рівня, що проводиться за коловою системою, решта – суцільна швейцарка. При цьому сам Сергій доволі скромно оцінює власний виступ:
- За рік до того був цілком гідний склад учасників, а в 2015-му рівень став слабшим. Причиною, на мій погляд, не дуже вдалий формат турніру. І проблема тут не в коловій системі, вона якраз потрібна, а в тому, що організатори проводили по одному туру в день. І я знаю багатьох шахістів – Олексія Крупка, Анатолія Нестерця (провідні чернігівські майстри – С.Г.), які не можуть собі дозволити кожного дня дев’ять днів поспіль грати в шахи. Мені дещо простіше, я заочно навчаюся. І я певен, що якби робили, скажімо, два тури в день по вихідним, або придумали б ще якійсь формат, то чемпіонат Чернігова міг стати сильнішим.
Наш головний турнір, як на мене, – чемпіонат області. Він збирає потужний склад, грають майже всі лідери. Не грає гросмейстер О. Носенко, а так практично всі. Ну ще Крупко, Нестерець стали рідше грати. А в цілому шахи все таки розвиваються. Ось електронні годинники закупили, і це вже зовсім інша справа. Це більш-менш професійні шахи. А те, що в нас було до цього, то вчорашній день.

Останній виступ Сергія – третє місце в чемпіонаті області з активних шахів, що проходив 2 травня. Він не програв жодної партії, але 5 нічиїх в дев’яти турах не дозволили потіснити В. Михальського та П. Гальперіна.
- Ключовою була партія з Володимиром Михальським. В мене стояла абсолютно виграшна позиція, але чомусь я завершив її внічию. Взагалі відчуття таке, що я багато партій «не дотиснув». Жодної поразки, однак забагато нічиїх. А склад турніру доволі пристойний. Можна було б додати кількох чоловік, того ж таки Володимира Примиренка з Ніжина, який грав у чемпіонаті області, але все одно хороший рівень.

Щодо найближчих планів, то влітку Сергій хотів би поїхати в Чернівці, Львів чи Мукачево – турніри, що традиційно збирають сильний склад шахістів.

Сергій ГОРОБЕЦЬ, спеціально для «Чернігівського формату».
На фото: 2 травня 2016. Сергій Муха на чемпіонаті області з активних шахів.














Категорія: СПОРТ | Переглядів: 1361 | Теги: спорт, Сергій Горобець, шахи | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar