реклама партнерів:
Головна » 2015 » Квітень » 30 » Чернігівщина. Герої не вмирають!
17:13
Чернігівщина. Герої не вмирають!
Чернігівщина. Герої не вмирають! 28 квітня 2014 року у війні за Незалежність України проти російського агресора загинув боєць 95-ї окремої аеромобільної бригади 22-річний уродженець селища Ріпки Чернігівської області Дмитро Олександрович КУРИЛЕНКО. У липні того ж року «за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України» він був посмертно нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня. Так, 28 квітня 2014 року, відкрився новий сумний мартиролог захисників України з Чернігівщини…
Рік потому, 28 квітня 2015 року, до цієї трагічної віхи в історії Чернігово-Сіверщини у військово-історичному музеї – відділі Чернігівського обласного історичного музею імені Василя Тарновського проведено відкриття оновленої експозиції «На наших плечах Україна». Виставка розповідає про участь чернігівців у антитерористічній операції в Донецькій та Луганській областях.
В експозиції представлені пам’ятні документи і речі і сімнадцяти воїнів, які віддали своє життя, захищаючи нашу країну від російського агресора. На прохання Сергія Лаєвського та його співробітників їх передали музею родини. Світлини, документи, бойові нагороди, військова форма, предмети військової амуніції та спорядження, особисті речі розповідають про юнаків, які не вагаючись пішли до війська і до кінця виконали свій громадянський і військовий обов’язок.
Представлені нормативні акти, карти бойових дій, нарукавні знаки військових частин та добровольчих батальйонів, сформованих на Чернігівщині, що воюють у зоні АТО, світлини, військове спорядження, прапори України з підписами учасників бойових дій і волонтерів, фрагменти зброї та боєприпасів.
Поруч з експозицією – Книга Пам’яті, яка містить нариси про 108 загиблих чернігівців. Цей скорботний список далеко не повний.
Автори та творчий колектив виставки вдячні за допомогу у зборі матеріалів для експозиції, родинам захисників України, Чернігівському обласному військовому комісаріату, військовим частинам і громадськості.
У відкритті оновленої експозиції взяли участь рідні та близькі воїнів, їхні однополчани, бійці чернігівських батальйонів, представники громадськості, Українського інституту національної пам’яті, журналісти.
До учасників звернулися мами загиблих Героїв Миколи Бруя та Олександра Найдьона.
Оплакуючи своїх синів, вони переконані у тому, що їхня жертва була недаремною. У самі тяжкі дні української історії вони ціною власного життя зупинили агресора, врятували Україну і, зокрема, Чернігівщину від поширення російського тероризму. Вони висловили вдячність співробітникам Чернігівського обласного історичного музею імені Василя Тарновського за збереження пам’яті про їхніх дітей та всіх захисників України.
Делегація Полку спеціального призначення «АЗОВ», який входить до складу військової частини 3057 Східного оперативно-територіального об'єднання Національної гвардії України, вручила Чернігівському обласному історичному музею імені Василя Тарновського Подяку від командування за допомогу у справі захисту Української держави. Бійці полку мають на озброєнні крупнокаліберний кулемет, що був встановлений на музейний станок і не один раз вступав у бій, рятуючи життя наших воїнів.
Зберігатиметься й збагачуватимуся у музеї пам’ять про наших земляків, які загинули, виконуючи свій громадянський та військовий обов’язок у війні за Незалежність України, про тих, хто сьогодні тримає на своїх плечах Україну. Сучасні воїни гідно прийняли естафету від попередніх поколінь захисників України.

Герої не вмирають!

Сергій Бутко, Український інститут національної пам’яті

КУРИЛЕНКО ДМИТРО ОЛЕКСАНДРОВИЧ. Стисла біографічна довідка
Народився 12 березня 1992 року у смт Ріпки Чернігівської області.
У 2008 році закінчив Ріпкинську ЗОШ I-III ступенів і у 2013 році – Ніжинський агротехнічний інститут за спеціальністю «технік-електрик».
Проходив службу у Збройних Силах України, в/ч А 0281 м. Житомир.
З 13 лютого 2014 року проходив військову службу за контрактом, на посаді «водій-електрик» у відділенні інженерної техніки інженерно-позиційного взводу інженерно-саперної роти в/ч В 1740 м. Житомир (95-а окрема аеромобільна бригада).
Загинув при виконанні бойового завдання 28 квітня 2014 року у с. Кутузівка Добропільського району Донецької області.
Похований у смт.Ріпки Чернігівськоі області.
Указом президента України №599/2014 від 19.07.2014 р., «за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України», нагороджений орденом «За мужність ІІІ ступеня» (посмертно).





















Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 1113 | Теги: Дмитро Куриленко, герої, АТО | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar