реклама партнерів:
Головна » 2015 » Квітень » 11 » Чи буде в Чернігові громадянський бюджет?
16:12
Чи буде в Чернігові громадянський бюджет?
Чи буде в Чернігові громадянський бюджет? Перший семінар у рамках реалізації проекту «Партисипаторний бюджет — можливості для підвищення громадської активності та встановлення справжнього партнерства з органами влади» відбувся минулого тижня в Чернігівській міській раді. Його учасниками стали працівники структурних підрозділів та депутати міської ради, організатором заходу виступила Польсько-українська фундація співпраці ПАУСІ.
Секретар міської ради Владислав Кухар відкрив семінар. Він зазначив, що досвід сусідньої Польщі, яка в прискореному темпі пройшла шлях від пострадянської до потужної європейської держави, багато в чому повчальний для України. «Ми розвиваємо співпрацю із польськими містами та орієнтуємося на польський досвід чи то в загальних питаннях реформування місцевого самоврядування, чи то у вузьких питаннях, приміром, формування місцевих бюджетів», — зазначив посадовець.
Польські експерти Борис Мартеля (Асоціація «Topografie», м. Лодзь) та Юстина Півко («Центр суспільних комунікацій», Варшава) ознайомили чернігівців з особливостями інформаційної кампанії формування міського бюджету за пропозиціями громадян, механізмами втілення проектів на загальноміському рівні та рівні окремих мікрорайонів. До речі, Б. Мартель представляв діяльність громадського сектору в рамках партисипаторного бюджету, а Ю. Півко — муніципалітет Варшави.
За польським досвідом, будь-який житель міста може подати на розгляд громадськості свій проект, що потребує фінансування. Найчастіше такі проекти стосуються житлово-комунального господарства, благоустрою територій, облаштування парків і скверів, поліпшення освітніх послуг у міських навчальних закладах тощо. Потім усі зібрані проекти (їхня кількість сягає кількох сотень) виставляються на голосування, а ті, що набирають найбільшу кількість голосів, фінансуються з міського бюджету. Зазвичай на громадянський бюджет міські депутати виділяють 0,5%—2,5% коштів.
Як пояснив заступник керівника фундації ПАУСІ в Україні Костянтин Плоский, ідея партисипаторного бюджету в Україні нова, але, на переконання експертів, її реально втілити, і вона не тільки поліпшить механізми взаємодії влади та громадськості, а й сприятиме раціо-нальному використанню коштів. «Ми віримо в те, що в Україні така модель допомагатиме органам місцевого самоврядування», — сказав К. Плоский. Цього року проект втілюється у трьох містах — Чернігові, Черкасах і Полтаві.
Наступний семінар у Чернігові буде триденним, і в ньому візьмуть участь представники громадських організацій, які теж будуть залучені до формування партисипаторного бюджету.
Довідка: Партисипаторний бюджет (інша назва — громадянський) означає, що влада міста виділяє частину коштів бюджету (1—2%) виключно на реалізацію ініціатив, запропонованих мешканцями громади.
Ця ідея виникла на початку ХХІ століття у Бразилії. У Польщі першим містом, що втілило проект, став Сопот у 2011 році. А торік до цієї ідеї приєдналася майже сотня польських міст.

Ярина МИРОСЛАВСЬКА, Чернігівські відомості



Категорія: ЕКОНОМІКА | Переглядів: 1119 | Теги: бюджет, Україна-Польща, Чернігів | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar