реклама партнерів:
Головна » 2015 » Травень » 9 » День пам’яті та примирення у Чернігові на Меморіалі жертвам фашизму
06:41
День пам’яті та примирення у Чернігові на Меморіалі жертвам фашизму
День пам’яті та примирення у Чернігові на Меморіалі жертвам фашизму 8 травня 2015 року у Чернігові на території Меморіалу жертвам фашизму влада і громадськість провели захід з нагоди Дня пам’яті та примирення, вшанування пам’яті розстріляних і закатованих в Чернігові у 1941-1943 роках.
Меморіал жертвам фашизму cтворено у колишньому урочищі Подусівка, на південь від Подусівського хутору, на західній околиці м. Чернігова, на місці розстрілів у 1941-1943 роках 15 тисяч мирних жителів, військовополонених.
Як відмічено у «Довідці про звірства німецьких окупантів у місті Чернігові і Чернігівської області» від 5 грудня 1943 року за підписами начальника Управління НКГБ Чернігівської області Федорова і начальника 2-го відділу Управління НКГБ Чернігівської області Струка в обласному центрі нацистська окупаційна влада винна у вбивстві понад 60 тис. осіб цивільного населення. Одним із найбільших місць розстрілів стало урочище Подусівка. Тільки впродовж 6-7 місяців сюди щодня для страт привозили від 12 до 30 машин із жертвами. Автори довідки, зокрема, зазначили, що кати «у 1942 році привезли і розстріляли велику кількість циган». Під час Другої світової війни нацистський режим знищував за етнічною ознакою євреїв і ромів.
40 років тому – 8 травня 1975 року було відкрито Меморіальний комплекс на цьому скорботному місці. Його автори: скульптор Р.П. Гутман, архітектори О.О. Карнабед, Ю.М. Дімітрук і М.М. Копейкін. Проте, ще у 1963 році на могилах встановили бетонний обеліск, у верхній частині якого поміщені горельєфні зображення голів жінки, чоловіка і дитяти. Під ним – надпис накладними літерами – «Пам’ятайте». Довкола обеліска, що підноситься над горбом, розташовано 15 меморіальних плит з чорного лабрадориту, символізуючих число тисяч загиблих. До них веде «Алея Скорботи». Поруч з нею розташовані 5 братських могил. Кілька років тому біля обеліску встановлено пам’ятник закатованим ромам.
У заході 8 травня 2015 року взяли участь голова Чернігівської обласної адміністрації Валерій Куліч, голова Чернігівської обласної ради Микола Звєрєв, Чернігівський міський голова Олександр Соколов, представники релігійних організацій, органів влади, Українського інституту національної пам’яті, національно-культурних товариств, громадських організацій та жителі міста Чернігова.
Поминальну літію за загиблими у роки Другої світової війни відслужив керуючий Чернігівською єпархією Української Православної Церкви Київського Патріархату архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій у співслужінні з священиком греко-католицької церкви о. Петро (Лоза). Після літії з поминальним словом до присутніх звернувся головний рабин в Чернігівській області Ісроель Сільберштейн.
Учасники заходу поклали квіти до обеліску Меморіалу та вшанували пам’ять жертв нацизму хвилиною мовчання.
Під час спілкування з представниками ЗМІ Валерій Куліч зазначив: «Наша країна має складну і всебічну історію. Тому не можна підходити до оцінки історичних подій лише з якогось одного боку, як це було в радянські часи. В оцінці тих подій, що відбувалися, ми маємо дійти до якоїсь істини. Ми пам’ятаємо усіх: і жертв Корюківської трагедії, і багатьох інших безвинно знищених у роки війни. Проте дай Бог, щоб таких меморіалів у нас більше не було».

Сергій Черняков, «Чернігівський формат».





















Категорія: ПОДІЇ | Переглядів: 1273 | Теги: Чернігів, Друга світова війна, фашизм | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar