реклама партнерів:
Головна » 2016 » Листопад » 17 » Газівники продовжують встановлювати будинкові лічильники, ігноруючи закон
19:18
Газівники продовжують встановлювати будинкові лічильники, ігноруючи закон
Газівники продовжують встановлювати будинкові лічильники, ігноруючи закон Пристрасті щодо незаконного припинення газопостачання трьох будинків 20 жовтня дещо вщухли, але встановлення загальнобудинкових лічильників ПАТ «Чернігівгаз» продовжує. Погрожуючи мешканцям відключенням у разі протидії.

При цьому самі працівники підприємства згодні з тим, що наявність лише такого лічильника без індивідуальних квартирних не забезпечує реального 100-відсоткового обліку спожитого газу. Бо кожний громадянин має платити лише за ті послуги, які він отримує. Більше того, для економії коштів газівники навіть ставлять один лічильник на два будинки. Про це нам повідомили мешканці будинків на вулиці Всіхсвятській, 18 А та 18 Б.

До речі, у Чернігові перевиконується міський бюджет, а закон «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» передбачає фінансування робіт з оснащення населення лічильниками не тільки за кошти суб’єктів господарювання, але й за КОШТИ ВІДПОВІДНОГО БЮДЖЕТУ. Тому газівники повинні вимагати в міського голови Чернігова пана Атрошенка зробити свій внесок.

У цьому сенсі викликає подив цинічна заява прес-служби міської ради про можливість власників квартир встановити лічильники «за свій кошт». Це фактично заклик нехтувати законом і незнання елементарної арифметики. Встановлення лічильника обійдеться громадянину близько 3,5 тис. грн, а місячна економія на одну людину в кращому випадку становить 10 грн (за наявності лише газової плити і відсутності водонагрівача). Тож «відбивати» лічильник одному користувачу доведеться 350 місяців, або 29 років, сім’ї з двох осіб — 15 років, із трьох — 10. Це при сьогоднішній ціні на газ. Багато хто не доживе.

Загалом газівників у чомусь можна зрозуміти. Інвестиційну програму зі встановлення лічильників затверджує НКРЕКП. На період від 1.10.2015 до 31.12.2016 року обсяг коштів затверджений у розмірі 776 млн грн на всю Україну, що недостатньо навіть для забезпечення встановлення загальнобудинкових лічильників. А ПАТ «Чернігівгаз» отримав жалюгідні 19 млн грн на всю область. Проте це не скасовує дію закону, і, можливо, у 2017 році виділять значно більше коштів або продовжать дію закону в частині встановлення лічильників.

У будь-якому разі суб’єкти господарювання зобов’язані в термін до 01.01.2018 року забезпечити встановлення лічильників газу — як індивідуальних, так і загальнобудинкових.
Поки їх не встановлять, то припиняти розподіл газу заборонено, а облік до моменту встановлення лічильників здійснюється за нормами споживання, встановленими КМ України (положення частини першої статті 6 Закону).

Усе це не споживачі придумали, а є вимогами закону та роз’ясненнями НКРЕКП від 15 червня 2016 року.

Василь ГЕРАСИМУХА, "Чернігівські відомості"



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 796 | Теги: Чернігівгаз, лічильники газу | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar