реклама партнерів:
Головна » 2020 » Березень » 6 » Історія шахових змагань Чернігівщини. 13. Перший губернський чемпіонат (1924)
18:43
Історія шахових змагань Чернігівщини. 13. Перший губернський чемпіонат (1924)
Історія шахових змагань Чернігівщини. 13. Перший губернський чемпіонат (1924) 1924-й – рік бурхливого розвитку шахів на Чернігівщині. Влітку було проведено перший губернський чемпіонат, від якого ведуть відлік сучасні обласні чемпіонати. А першим чемпіоном впевнено став Микола Вербицький.

Якщо в 1923-му Чернігівщина, де шаховий рух лише зароджувався, не встигла включитися в турніри Всеросійського шахового конгресу, то роком пізніше ситуація почалася мінятися в кращу сторону. В. Єршов, хай і невдало, засвітився на першому чемпіонаті України. А слідом пройшли чемпіонати Ніжина й Чернігова, двох головних шахових центрів регіону того часу.
Першість Чернігова («перший загальноміський шаховий турнір»), організована гуртком при міжсоюзному клубі в травні-червні 1924 року, зібрала 24 учасника. Переміг керівник шахового гуртка медсанпраці Серебрін (22 очка із 23), другим фінішував А. Шустов (20 очок).
У Ніжині звання чемпіона виборювали 22 шахіста (газети повідомляють, що роком раніше було вдвічі менше – отже, перший чемпіонат Ніжина провели ще в 1923-му, от тільки ніяких подробиць про нього не маємо). Спочатку відбулись два групових турніри. У першому призерами стали Єршов, Шекера і Є. Бологан, у другому – Малашенко, Видревич, С. Гуринов. Названа шістка утворила фінальну пульку. Вірогідно, переможцями стали Єршов і Шекера, які майже відразу включилися в губернський турнір.

Шаховий рух Чернігівщини набирав структурності. Цьому сприяв запланований на кінець серпня в Москві черговий всесоюзний шаховий з’їзд (із проведенням чемпіонату СРСР та любительського Всесоюзного турніру міст). Відтак, врахувавши «значення, яке мають шахи в справі виховання робочих мас», провідна рада фізичної культури України «виділила» центральну шахову секцію в Харкові і розіслала циркулярну постанову про організацію губернських шахових секцій по всій Україні. Газета «Красное знамя» повідомляла, що на 25 липня призначено губернський шаховий з’їзд Чернігівщини, мета якого – організація губернського турніру і делегування найсильнішого шахіста на Всесоюзний шаховий турнір міст у Москву.
Ось тут і згадали про першокатегорника Миколу Вербицького – колишнього техніка комітету водного транспорту, який з вересня 1922-го навчався в інституті інженерів шляхів сполучення в Ленінграді.
Час піджимав, тож все робилося поспіхом. 1-й губернський шаховий з’їзд відкрили 26 липня в залі міжсоюзного клубу при губернській раді профспілок. Після вітальних слів влаштовано концерт «силами музичного й хорового гуртків міжсоюзного клубу». І розпочався перший губернський турнір.
Тим часом у губернській раді фізичної культури відбулася нарада за участі представника губвиконкому Голембіовського, на якій і сформовано губернську шахову секцію. До її складу увійшли: голова – Т. Чуприна (губернська рада фізкультури), губінструктор – Г. Альперович, відповідальний секретар – Есаул (обидва представники місцевих шахових гуртків), члени-представники – Зиков (культвідділ губернської ради профспілок) і Вакгаузен (військовий гарнізон).

Вочевидь, саме через поспіх губернський чемпіонат зібрав усього 8 учасників, що на фоні першостей Чернігова й Ніжина виглядало відверто блідо. Власне, основу турніру склали саме призери першостей Чернігова (Серебрін, Шустов та, ймовірно, Комісаров), Ніжина (Єршов, Шекера), а також персонально допустили Вербицького. Ще про двох учасників – Кондюхова й Соколовського – знайти якісь відомості не судилося, ніде більше вони «не засвітилися».
Відтак грали у два кола. Микола Вербицький, здається, єдиний мав першу категорію (що, нагадаємо, приблизно відповідає рівню сучасного майстра) і виступив просто блискуче. В 14-и партіях здобув 12 перемог і лише дві завершив внічию, відрив від найближчого переслідувача становив захмарні 4 очка. Як бачимо, ані призери чернігівської першості Серебрін та Шустов, ані учасник першого чемпіонату України Єршов не спромоглися скласти Миколі Михайловичу хоч якоїсь конкуренції.

Підсумки першого чемпіонату:
1. Вербицький М. (Чернігів) – 13 очок
2. Шустов А. (Чернігів) – 9
3-4. Єршов (Ніжин), Комісаров (Чернігів) – по 7,5
5. Серебрін (Чернігів) – 6,5
6. Кондюхов – 5
7. Шекера (Ніжин) – 3,5
8. Соколовський – 4 (вибув)

А вже за кілька днів переможець Микола Вербицький, нова шахова зірка Чернігівщини, виїхав до Москви в якості делегата Чернігівщини для участі у Всесоюзному турнірі міст. Де опиниться в одній групі з колишнім чернігівцем М. Шестериковим…

Сергій ГОРОБЕЦЬ,
спеціально для «Чернігівського формату»



Вербицький спостерігає за шаховою партією. 1940-і роки.




Категорія: СПОРТ | Переглядів: 746 | Теги: історія, Чернігівщина, шахи | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar