реклама партнерів:
Головна » 2020 » Серпень » 8 » Історія шахових змагань Чернігівщини. 33. Фінал обласного чемпіонату колгоспників (1937 рік)
08:32
Історія шахових змагань Чернігівщини. 33. Фінал обласного чемпіонату колгоспників (1937 рік)
Історія шахових змагань Чернігівщини. 33. Фінал обласного чемпіонату колгоспників (1937 рік) Фінальний турнір обласного чемпіонату колгоспників розпочався 9 лютого 1937-го. Оскільки не всюди провели відбіркові турніри, то на старт вийшло 32 учасника замість запланованих 56-и. Та все одно турнір виявився на диво масштабним.

Перед початком з гравцями провели кілька теоретичних занять, вони розв’язували шахові задачі. Після чого розбили на три групи, а грати довелося по дві партії в день. У фінал виходили четверо шахістів з кожної групи.
Підсумки групових турнірів.
Група 1. 1) Хілько Іван (Корюківка) – 7,5 очка з 10, 2-4) Васильченко Т. (Прилуки), Ніговський (Чернігів), Острянський (Прилуки) – по 7.
Група 2. 1) Доленко Іван (Сосниця) – 9 очок із 10, 2) Малко К. (Дмитрівка) – 8,5, 3) Летошко (Ріпки), 4) Калініченко (Шостка).
Група 3. 1-2) Муха І. (Корюківка) і Бережко (Дмитрівка) – по 8 очок із 9, 3) Мартинець (Ромни) – 7, 4) Шпак В. (Чернігів) – 5.

Фінал розпочався 14 лютого. На екваторі лідерство несподівано захопив Калініченко (5 очок із 5), без втрат йшов також І. Муха (4 із 4), що виступав поза конкурсом. А між ними розташувався Т. Васильченко (4,5 із 5). Шанси поборотися за призові місця та путівки на всеукраїнський турнір зберігали Хілько І. (4 із 6), Малко К. і Острянський (по 3,5 із 6). Решта учасників помітно відстали: Шпак, Бережко і Летошко – по 2, Ніговський – 1,5, Доленко – 1, Мартинець – 0.
Тоді ж газета «Більшовик» розмістила лист учасника турніру В. Шпака: «Ось уже 9 днів провадиться перший обласний колгоспний шаховий турнір. Колгоспники-шахісти борються за першість, за вищу категорію гри, за право взяти участь в українському турнірі. Багато ми взяли від цього турніру. Якщо раніше ми грали кустарно, то за час турніру навчилися грати за годинником, нотувати партії і тепер фінальні змагання проходять за всіма правилами шахового кодексу. У вільний від турнірної гри час учасники фіналу підвищують свої теоретичні знання, розбираючи зіграні партії під керівництвом кращих шахістів міста. Обласний турнір був для нас хорошою школою».

На фініші геть провалився Калініченко, який програв ряд партій і не потрапив на п’єдестал. У напруженій боротьбі першим фінішував І. Муха (Корюківський район) – 9 очок із 11. Та оскільки він виступав поза конкурсом, то звання чемпіона здобув Т. Васильченко (Прилуки) – 8,5. 3-5 місця поділили І. Хілько (Корюківський район), К. Малко (Дмитрівка) і Острянський (Прилуки) – по 7,5. Ця четвірка мала їхати в Київ, де на початку березня стартував всеукраїнський турнір. Щоправда, в останній момент Острянського замінив В. Шпак.
Серед 24 учасників республіканського чемпіонату квартет чернігівських шахіст здійснить справжній фурор, взявши три призових місця із чотирьох.

Тим часом у столиці області гостро постала проблема з приміщенням шахового клубу. 11 березня «Більшовик» розмістив лист М. Дімітрієнка: «Чернігівські любителі спорту можуть взимку знайти каток, щоб на лижах і на коньках покататися. Є спортклуб, де можна на снарядах працювати: на турніку, паралельних бруссях, кільцях і т.ін. Але ніде не можна знайти шахового столика і шашкової дошки. Якщо велике бажання пограти в шахи, то його іноді можна задовольнити, купивши за 2 крб. 50 коп. квиток … до кіно. Одначе тому, що і в кіно шахів дуже мало, доводиться стояти і дивитися, як грають інші «щасливці». Я вже було вирішив придбати собі власні шахи. Пішов до магазину Книгокультторгу, що міститься по Радянській вулиці, але там мені запропонували шахи за 73 крб. 50 коп. та ще за доску 8 крб. Що ж робити шахістам? Переключатися на інший вид спорту, чи може спортивні організації міста подбають за шахістів і організують хоч би невеликий шаховий клуб в Чернігові?».
А вже 15 березня газета повідомляла про відкриття в Чернігові обласного шахово-шашкового клубу: «Обласний комітет в справах фізкультури і спорту при облвиконкомі вирішив відкрити наприкінці березня обласний шахово-шашковий клуб в Чернігові по Пушкінській, № 7, і відпустив на це 10.300 крб. Потрібні кошти на обладнання клубу відпускає і облпромрада. Вже утворено оргбюро клубу. 11 березня оргбюро схвалило проект структури клубу. При клубі буде бібліотека з літератури і підручників по шахах і шашках. В травні при клубі буде збудовано павільйон, в якому влітку провадитимуться гри. В клубі провадитимуться заняття шахово-шашкових гуртків та кваліфікаційні турніри».
А в Прилуках шахісти знайшли притулок у відкритому в лютому 1937 року міському будинку фізкультури, де їм відвели одну з кімнат.


Сергій ГОРОБЕЦЬ,
спеціально для «Чернігівського формату»



1-й обласний шаховий турнір колгоспників, 1937 рік (з архіву Олександра Божка)




Категорія: СПОРТ | Переглядів: 2844 | Теги: історія, Сергій Горобець, шахи, Чернігівщина | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar