реклама партнерів:
Головна » 2015 » Липень » 12 » Як будемо голосувати в жовтні?
08:05
Як будемо голосувати в жовтні?
Як будемо голосувати в жовтні? Комітет виборців України разом із чернігівськими експертами 3 липня обговорював законопроект «Про місцеві вибори». Нагадаємо, що за цей законопроект у першому читанні проголосував 271 народний депутат.
Очільник юридичного відділу Комітету виборців України Святослав Пікуль зазначив, що цей законопроект зазнає ще чималих змін, оскільки вже зараз зареєстровано 1700 поправок. Більше поправок не подавалося ще до жодного іншого проекту закону під час каденції цієї Верховної Ради. За словами Святослава Пікуля, наразі він передбачає суттєве скорочення кількості депутатів в обласних, районних та міських радах. Таким чином, якщо ця норма законопроекту не зазнає змін, то кількість депутатів в обласній раді зі 100 осіб зменшиться до 60, у міській раді з 50 депутатів залишиться 38. Також серед новацій цього проекту те, що вибори міського голови відбуватимуся у два тури.
Незрозумілою наразі залишається форма та зміст бюлетеня для голосування, адже обирати виборці будуть як партію, так і кандидата від неї. І все це одним голосом. Заплутати громадян може також те, що партії матимуть змогу висунути на місцевих округах по 2 кандидати в депутати, й обирати доведеться не тільки серед партій, а й серед кандидатів від них. «Може статися, що деякі округи взагалі не матимуть свого представника, а інші отримають декількох», — зазначив Святослав Пікуль. Представник КВУ пояснив це тим, що депутати обиратимуться відповідно до пропорційної системи, за якою не партія, а виборці своїми голосами визначать рейтингове місце кандидата в списку партії. Тобто за кого з членів кожної політичної сили проголосує більше людей, той і стане депутатом.
Наразі законопроект активно обговорюється громадськістю та отримує неоднозначні оцінки. «Цей проект закону є кращим за чинний нині закон про вибори, але гірший за запропонований командою на чолі з Олександром Черненком», — зазначив політичний експерт Олександр Соломаха. А його колега Сергій Соломаха наголосив на необхідності створення спеціальних курсів для членів ОВК і ДВК стосовно нового виборчого закону.
Експерти зійшлись на думці, що ключовим стане наступний сесійний тиждень, під час якого депутати приймуть поправки до законопроекту 2831-3.

Сергій МЕКШУН, Чернігівські відомості



Категорія: ПОЛІТИКА | Переглядів: 1037 | Теги: місцеві вибори 2015, Політика, Чернігів | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar