реклама партнерів:
Головна » 2022 » Квітень » 17 » Як обсмалювали свинячу тушу. Дідівські методи
18:24
Як обсмалювали свинячу тушу. Дідівські методи
Як обсмалювали свинячу тушу. Дідівські методи Хто міг подумати, що за відсутності скрапленого балонного газу, щоб осмалити свинячу тушу, доведеться вдаватися до дідівських методів.
Пригадалася і сільська бувальщина часів післядругосвітової розрухи, коли добровільно примусовою державною позикою із селян вичавлювалися останні соки.
Щоб не ставити погоджувального підпису, селяни, дізнававшись про ходіння по хатах примусової бригади активістів, зачинялись, ховались... (за спогадами очевидців). Крім того, все господарське майно, всю живність, навіть плодові дерева та кущі, брали на облік (подвірним обходом) районні фінагенти. Аби надати державі позику та заплатити продподатки, селянину доводилося ледь не зі «шкіри лізти». А шкіру в прямому значенні (її також потребувала держава) доводилося здирати зі свинячих туш. Чоловіки жартували: «Шкуру здай, шерсть (вовну) здай, яйця здай, м'ясо здай, молоко здай. Собі залишається лише один х*й».
Щоб щось зберегти для себе, на власне прожиття, доводилось вдаватися до хитрощів. Одна річ – зуміти виростити хоч якесь порося, щоб колгоспні активісти про нього не знали (десь у погребі), інша – заколоти, щоб і не пискнуло, та осмалити, щоб не «засвітитись» димом.
Так, доводилося, перш ніж пірнути швайкою, надягати на морду поросяти торбу з борошном або попелом, щоб поперхнулося. Мешканець села Антоновичі, лишивши таким способом життя вгодованого кабана, не поспішив витягувати його у двір для смаління. Натомість заходився обпалювати посеред двору заздалегідь приготований відрізок сирої вербової колоди.
Хоч колгоспна контора була геть на іншому кінці села, однак «оглоїди» не забарились. «І що оце ти робиш?» – запитали, побачивши господаря за дещо незвичною справою. «Хочу виготовити довбанку- «всипище», – спокійно пояснив Микола-господар. Опісля, дочекавшись, доки непрохані гості подадуться подалі, відтягнув колоду в бік і, витягши зі схованки, заходився смалити поросячу тушу.
Розговітись Миколиній родині на Великдень вже було чим.

Юрій Дахно>







Категорія: ЦІКАВИНКИ | Переглядів: 16423 | Теги: свиня, бувальщина, Юрій Дахно, дідівські методи | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar