реклама партнерів:
Головна » 2015 » Червень » 14 » Як здійснюються нарахування за спожитий природний газ за новою ціною
08:35
Як здійснюються нарахування за спожитий природний газ за новою ціною
Як здійснюються нарахування за спожитий природний газ за новою ціною У травні споживачі Чернігівської області отримали квитанції за спожитий природний газ із новою ціною. З 1 квітня 2015 року відповідним рішенням НКРЕКП збільшила її майже в шість разів.
Втім велика кількість людей виявилася не готовою до таких змін, тому споживачі почали масово звертатися у ПАТ «Чернігівгаз» з питаннями чому в платіжному документі відображені ті чи інші суми. Передусім, непорозуміння виникають зі споживачами, які невчасно або останнім часом взагалі не передавали фактичних показань лічильників, або оплачували рахунки із запізненням.
У зв’язку з цим вважаємо необхідним відповісти нашим клієнтам на найбільш типові запитання та роз`яснити що нового відбулося в процедурі нарахувань.
З 1 квітня 2015 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) затвердила нові ціни на природний газ. Вона постановила, що відтепер вартість природного газу буде єдиною для усіх споживачів і становитиме 7,188 грн/м куб. Окрім того, для споживачів, які використовують газ для опалення встановлено пільгову ціну 3,6 грн./м куб. Однак, ця ціна діє лише на обсяг до 200 м куб./ місяць і лише в період від 1 жовтня по 30 квітня.
Чому важливо вчасно передавати показання лічильника
ПАТ «Чернігівгаз» радить споживачам призвичаїтися фіксувати показання лічильників газу в останній день звітного місяця і передавати дані не пізніше 1-го числа місяця наступного за розрахунковим.
Платежі за спожитий газ виставляються за повний календарний місяць. Тобто, якщо показання лічильника газу були зняті не в останній день місяця, а споживач самостійно не передав до абонслужби показання за повний календарний місяць, а саме станом на останнє число звітного місяця, підприємство проводить нарахування за послуги з газопостачання на підставі розрахункового методу.
У цьому випадку до спожитої кількості газу зафіксованої на день, коли були зняті показання лічильника, додається прогнозоване використання газу споживачем до кінця місяця.
Якщо фактичні показання один або декілька місяців були відсутні, то протягом цього періоду щомісяця нараховується прогнозоване споживання за повний календарний місяць. При отриманні даних лічильника від споживача (при оплаті, при наданні показників по телефону, через СМС чи електронну пошту) чи при фіксуванні контрольних показань контролером газового господарства, прогнозоване нарахування скасовується і відповідно, сума заборгованості за особовим рахунком автоматично перераховується на фактичні показники лічильника.
Слід зауважити, що наші клієнти можуть оплачувати або суму зазначену в рахунку за повний календарний місяць, або самостійно визначити розмір платежу, виходячи зі своїх показників. Для цього в квитанції передбачене спеціальне пусте віконце. Важливим моментом є проконтролювати обов`язкове внесення показників лічильника касиром банку чи відділення зв`язку у платіжний документ (квитанцію), який видається через касовий апарат.
У разі, якщо споживач зніматиме і передаватиме показання лічильника газу в останній день звітного місяця, розбіжностей між розрахунковими показаннями за повний календарний місяць і фактично спожитими кубометрами виникати не буде.
Якими способами споживачі обласного центру та Чернігівського району можуть передати показання лічильників читайте на сайті ПАТ «Чернігівгаз.

Розбираємося в розрахункових квитанціях
У травні споживачі газу отримали розрахункові квитанції дещо відмінні від попередніх платіжних документів. Як розуміти дані, котрі містяться в платіжках, що вказує ПАТ «Чернігівгаз», а що споживач може занести самостійно ми пояснюємо на прикладах квитанцій.
При сплаті за використаний природний газ у всіх без винятку платіжках вказуються П.І.Б., період за який проводиться оплата, фактична сума оплати та особистий підпис. Вказати додаткову інформацію, зокрема фактичні показання та дані про м/куб., знадобиться власникам лічильників.
Приклад 1.Споживання газу по лічильнику. Прилади – газовий водонагрівач і плита.
Звертаємо увагу на кількість м/куб. і фактичну суму оплати. В даному випадку споживач передав показання в останній день місяця станом на 30.04.2015 р., тому в графі «Розрахунк.» показники лічильника відсутні. Дані лічильника «Фактичн.» - 448, обсяг споживання м/куб.- 23.
Споживач власноруч має занести дані в квитанцію, як показано на прикладі:



Приклад 2. Споживання газу по лічильнику. Прилади – газовий водонагрівач і плита.

У верхній частині платіжки звертаємо увагу на графу «Розрахунк.», а в нижній частині - на м/куб., фактичні показання лічильника та фактичну суму оплати. Вона може відрізнятися від суми вказаної в квитанції у разі, якщо споживач надав показники лічильника не в останній день місяця.
В даному прикладі споживач передав показання станом на 24.04.2015 р., тому в графі «Розрахунк.» вказане споживання – 537 з урахуванням 4–ох розрахункових кубометрів станом на кінець місяця. Дані лічильника «Фактичн.» - 533, «Розрахунк.» - 537, обсяг споживання м/куб.- 23.
Споживач власноруч має занести дані в квитанцію, як показано на прикладі:



Розрахункові показники лічильника більші ніж фактичні, які зафіксував споживач станом на 01 число місяця наступного за розрахунковим – це 535. Тому в графі другої частини квитанції «Фактичн.» споживач вказує ті показники, що були ним зафіксовані самостійно, а в графі м куб. вказує різницю між фактичним та попереднім показниками 535 – 514 = 21 м/куб. за які буде провадитися оплата.

Приклад 3. Споживання газу по лічильнику. Прилади – газовий водонагрівач і плита.

У верхній частині платіжки звертаємо увагу на графу «Розрахунк.», а в нижній частині на м/куб., фактичні показання лічильника та фактичну суму сплати.
В даному випадку споживач не передав показники лічильника за звітний період, тому в графі «Розрахунк.» вказаний показник розрахункового використання природного газу з дати зняття контрольних показань чи наданих по телефону до останнього дня місяця, тобто до 30.04.2015 р. В рядках «Попередн.» та «Фактичн.» стоять однакові цифри, а в графу м/куб. виведено розрахункове споживання - 22 м/куб.
Споживач повинен власноруч занести дані в квитанцію, як показано на прикладі:





Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 1568 | Теги: споживачі, ГАЗ, Чернігівгаз | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar